tisdag 6 september 2011

Kreativa nybyggare undanhöll 100 miljoner kr i råtobakshärva

DÖMDA Fem araber fick idag sina domar i en stor skattehärva, där alla nekar och skyller på varandra. Ligan tros ha undanhållit minst hundra miljoner kronor i skatt.

Det handlar om import av råtobak avsedd för vattenpipor. Detta är avgiftsfritt, och tyngdpunkten ligger på rå. Den får inte vara uppskuren i bitar, hackad, smaksatt eller ompacketerad för vidareförsäljning. Då inträder nämligen punktskatt med 1 560 kronor per kilo. Detta struntade det arabiska gänget fullständigt i. De importerade 65 ton råtobak och skred till verket.

I hemliga fabriker, hyrda lokaler i Malmö, Svedala, Arlöv och Marieholm, processade man tobaken genom blanda in aromämnen, glycerin och sirap. Sedan förpackades allt på nytt där man använde falska lådor och märkningen från ett känt tobaksföretag, "Al Fakher", i Dubai. Just den delen kan handla om varumärkesintrång och är fortfarande under utredning. Sedan sålde man tobaken vidare både inom Sverige och till utlandet, England och Tyskland.

Man kom ligan på spåren mest av en slump. I september 2010 beslagtog tullen i Trelleborg ett parti med 1,3 råtobak i en bil. I oktober hittade tyska tullen ett ton råtobak i en annan bil. Det visade sig att beslagen hade en koppling och man började nysta i fallet. Ekobrottsmyndigheten, länskriminalpolisens aktionsgrupp och Skatteverket samverkade. Det ledde fram till de hemliga tobaksfabrikerna och man satte in spaning och telefonavlyssning. I mars slog man till mot ligan.

Malmö tingsrätt dömde

  • Mustafa Sayed Mansour Al-Hindi, född 1972 (statslös medborgare), för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till sju års fängelse samt tio års näringsförbud.
  • Kamal El-Batal, född 1975, för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till sju års fängelse samt tio års näringsförbud.
  • Khodr El-Batal, född 1978, för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till två år och sex månaders fängelse samt fem års näringsförbud.
  • Daniel Alhende, född 1987 (statslös medborgare), för medhjälp till grovt skattebrott till ett år och sex månader i fängelse.
  • Hatem Abunusair, född 1984, för medhjälp till grovt skattebrott till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst.

Det finns dock inget yrkande om utvisning för någon av dem.

Domstol

Malmö tingsrätt, mål nr B 994-09 (Åtalade av Ekobrottsmyndigheten)

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt