onsdag 21 september 2011

Sundströmskan polisanmäler kopia

SUNDSTRÖMSKAN Danmarks- och retorikexperten Lena Sundström gillar inte satir och polisanmäler nu sin ”dubbelgångare” på Twitter. Trots att det alltså handlar om en kopia som klart och tydligt uppger att det handlar om en parodi på originalet fortsätter gammelmedia att använda sig av ordet ”kapad”.

- Jag gör det mer av principiella skäl. Det är ingen en slump att de valt att efterlikna mitt, Aftonbladets chefredaktör Jan Helins och Expo-journalisten Alexander Bengtssons konton för att sprida politiska budskap.

Anders Ahlqvist på IT-brottssektionen på Rikskriminalen är dock tveksam om det verkligen rör sig om ett brott. Identitetsstöld är inget som finns i svensk lagstiftning. Det som avgör är i stället vad som görs i kopians namn.

I fredags anmälde Sundström kopian till Twitter som hon hoppades skulle stänga ned kopian. Något svar har dock ännu inte kommit. Enligt SVT har Sundströms kopia sedan de uppmärksammade de ”kapade” kontona fortsatt att publicera tweets med ”många gånger grövre än tidigare med rasistiskt och sexuellt innehåll”.

- Det är omöjligt att skilja dem åt. Det är så sorgligt om någon skulle förknippa det här meddelandena med mig, säger Lena Sundström.

- Jag har full förståelse för satir men när de skickar ut meddelanden i mitt namn till Maria Wetterstrand och Håkan Jurholt så handlar det inte om parodi längre då är det politiskt.

SVT uppmärksammar otroligt nog även kopian på Jimmie Åkesson som fått operera ostört sedan i somras. Just på den punkten frågar man sig dock inte varför det fått pågå utan någon större uppmärksamhet.

SVT

Sven-Olof Sällström (SD) kommenterar på Twitter:

När jag för drygt en månad sedan påpekade det olämpliga med en falsk kopia av Jimmie Åkessons twitterkonto påpekade journalister, politiska motståndare och ståuppkomiker att det var satir, och det fick man finna sig i! Nu ser man tydligt det hyckleri som omger godhetens apostlar, för nu ska plötsligt sådana tilltag polisanmälas!

Här finns originalet och här kopian (borttagen strax efter 18).

Relaterat

Twitterkopior: Sundströmskan, Helin och Expo-Bengtsson

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt