måndag 12 september 2011

Vänsterextremist frias för SDU-attack

VÄNSTERVÅLD Den 19 maj befann sig några medlemmar från Sverigedemokratisk ungdom, SDU, i Uppsala för att dela ut flygblad. Detta föll inte i god jord med de lokala vänsterextremisterna som genast kallade på förstärkning och attackerade SDU:arna. En av gärningsmännen, Max Colliander, står åtalad och rättegång hålls i oktober. En andra gärningsman, David Holmberg, friades tidigare på måndagen från misstankarna om ofredande.

Då SDU:arna stod och delade ut flygblad dök bland annat Holmberg upp med en kamrat och började filma och fota (videon ovan). Plötsligt rusar flera personer till attack och Holmberg försöker ta flygbladen ur händerna på Pavel Gamov. Under tiden misshandlar Holmbergs kumpaner en annan flygbladsutdelare. En SDU:are ringer polisen medan Gamov försöker hålla kvar Holmberg tills de hinner till platsen, två personer går dock emellan och Holmberg flyr platsen. För detta tilltag åtalas Holmberg men frias alltså på måndagen med motiveringen att ord står mot ord.

Skiljaktig mening

Ordföranden och en nämndeman är skiljaktiga i fråga om åtalet avseende händelsen i Uppsala. De anför: Vi delar uppfattningen att det inte är styrkt att David Holmberg gripit tag i Pavel Gamovs arm men vi menar att det genom förhören med Pavel Gamov och Joakim Isheden är styrkt att David Holmberg försökt att slita politiska flygblad ur Pavel Gamovs hand. Vi menar att David Holmberg ska dömas även för denna gärning och att den är att bedöma som ofredande.

Gamov har för avsikt att överklaga domen.

Misshandel

Holmberg döms dock för misshandel av en kvinnlig lärare på sin skola under vårterminen. i år. Flera elever hade vid det aktuella tillfället på sig mössor i matsalen, något som var förbjudet. Läraren uppmanade eleverna att ta av sig mössorna och alla lydde, utom Holmberg. Läraren tar då själv av honom mössan. Han tar på sig den igen varpå läraren åter igen tar av den och tar med sig den till sitt bord. Han ställer sig bakom henne och välter hennes tallrik, lägger sig vänstra arm om hennes hals och tar tag i armen med sin högra hand från andra hållet och drar hennes huvud bakåt, något som gör ont och läraren får svårt att andas. Han släpper sedan greppet och läraren tar sig skärrad till rektorsexpeditionen. En arbetsskadeanmälan upprättas och hon har ont i två dygn. Hon har sedan dess varit rädd för Holmberg och att röra sig på skolan ensam, som döms för misshandeln till 25 timmars ungdomstjänst och ett skadestånd till läraren på 9 000 kronor.

David Holmberg

Holmberg går på den mångkulturella skolan Internationella gymnasiet och vill lära sig arabiska. Han spenderar en hel del tid på Café Genomfarten, ett populärt tillhåll för Uppsalas vänsterextremister. Han uppges vara ”en duktig graffitimålare” enligt skolans rektor och han ”brinner för rättvisefrågor”, ”alla människors lika värde” samt ”reagerar när någon behandlas illa”. Den 14 juni blev han omhändertagen för störande av den allmänna ordningen i samband med en demonstration med syftet att stoppa en utvisning utanför Migrationsverket i Märsta. Då misstänktes han för våldsamt motstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Nämndemän

Enskär

De nämndemän som ville fria Holmberg var Björn Enskär (S) och Erzsébet Persson (Mp).

Rättegången


Till vänster Henrik Sandberg, höger David Holmberg

Under rättegången befann sig två uniformerade polisen i salen. Framåt slutet av rättegången lämnar de dock salen, oklart varför. Med tanke på koncentrationen av vänsterextremister bland åhörarna hade de behövts kvar på plats. Strax efter rättegången hotade David Holmbergs far och försvarssidans vittne, Henrik Sandberg – själv vänsterextremist och vittne i fallet med misshandeln, Gamovs sällskap utanför salen. Sandberg började frenetiskt fota sällskapet. Fadern, som suttit och stirrat på Gamov och flinat under rättegången, sade bland annat att ”de skall få veta att de lever” och ”de skall kräla tillbaka till den sten de kröp fram ifrån”. Christer Holmberg, fadern, och Henrik Sandberg är polisanmälda för övergrepp i rättssak, ofredande samt olaga hot.

Domstol

Uppsala tingsrätt, B 4589-11

Media

UNT

Relaterat

SDU:are misshandlade igen
Fler detaljer om SDU-misshandeln i Uppsala
SDU krävde upprop mot det politiska våldet – möttes av tystnad
SDU-demo, 5 juni Uppsala: Stoppa vänstervåldet
Vänstern: "Stoppa det rasistiska våldet"
Vänsterextremist åtalad för SDU-misshandel
Ytterligare en åtalad för SDU-misshandel

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt