onsdag 14 september 2011

Ytterligare en kostsam reform som floppar

ETABLERINGSREFORMEN Oddsen kan inte ha varit speciellt höga på att ”den största integrationsreformen på 25 år” skulle sluta som den gjort, i en total flopp. I december 2010 lanserade integrationsminister Erik Ullenhag (Fp) den så kallade etableringsreformen som innebär att Arbetsförmedlingen direkt får ta ansvar för nyanlända invandrare och sörja för deras uppehälle. Färska siffror visar dock att även denna reform är en flopp av bibliska proportioner. I exempelvis Göteborg får hela 97 procent av de nyanlända socialbidrag innan de slussas vidare till Arbetsförmedlingen.

Sveriges Kommuner och landsting, SKL, har tittat närmare på situationen i 17 kommuner som tillsammans tar emot en fjärdedel av de nyanlända till Sverige. Av dessa har elva kommuner svarat på frågan om hur många nyanlända invandrare fått socialbidrag under reformens första halvår. Av 584 vuxna har 494 fått bidrag, knappt 85 procent. I tio av de 17 undersökta kommunerna räcker inte ens den statliga ersättningen till för att täcka utgifterna.

– Vi är oroliga, säger Per-Arne Andersson, chef på SKL:s enhet för lärande och arbetsmarknad. De nyanlända får inte den start som det var tänkt och systemet är på flera sätt oförutsägbart och oöverskådligt.

– Vi har förståelse för att ett nytt system har barnsjukdomar, säger Per-Arne Andersson. Och vi har ingen färdig lösning. Men vi uppmanar regeringen att göra något. I den bästa av världar ska det inte finnas något glapp utan den nyanlände får genast kontakt med Arbetsförmedlingen och ersättning den vägen.

Ullenhag uppger för DN att han är medveten om problemen och att reformen måste ”trimmas”.

– Vi lägger stor kraft på att styra de statliga myndigheterna så att fokus hamnar på jobben. Man ska komma ihåg att med det gamla systemet kunde det ta ett år innan en nyanländ kom i närheten av en arbetsförmedling. Man ska inte glömma att etableringsreformen bara funnits ett halvår. Vi följer den noga och är ödmjuka inför svårigheterna.

DN

Relaterat

Inga extra pengar till etablerings­reformen
Ytterligare ett integrationsfiasko
Jobbsatsning för invandrare gav få jobb

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt