tisdag 6 september 2011

EU-kommissionen föreslås få vetorätt över gränskontroller

EU-FEDERALISM Ett förslag om en ny lag som ger EU-kommissionen vetorätt över de enskilda länderna för beslut om gränskontroller läggs under september fram av den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. Förslaget är Bryssels svar på Danmarks beslut om skärpt gränsbevakning. Man visar med det att man inte drar sig för att på bästa sovjetiska politbyråmanér tala maktspråk för att tvinga trotsiga politiker i lydstaterna att rätta in sig i ledet.

Gammelmedia har på sedvanligt sätt svårt att rapportera neutralt. Svenska Dagbladet beskriver beslutet om ökade gränskontroller som något av ett gisslandrama, något som ”den danska regeringen tvingades till av Dansk Folkeparti”. De skriver också att skälet för skärpningen ”påstods” vara att möta den gränsöverskridande kriminaliteten med narkotika och vapen och misstänkliggör därmed DF för att ha en dold agenda. Vad SvD däremot och mycket avsiktligt väljer att inte vidarerapportera är att nyheten om vetoförslaget mötts av starkt negativa reaktioner från danska partiföreträdare från vänster till höger.

Vidare skriver SvD att de danska gränskontrollerna ”utlöste kraftiga reaktioner från EU” men man menar då inte från EU:s medborgare utan från den federalistiska eliten såsom kommissionens ordförande José Manuel Barroso och vår egen kommissionär och Sverige-utförsäljare Cecilia Malmström. Barroso och Malmström gör gällande att de extra kontroller som Danmark nu inför strider mot Schengen-avtalet och EU-traktaten. Det är förstås rent svammel eftersom det lagförslag som nu läggs i så fall inte skulle behövas och Danmark skulle kunna stoppas med redan befintliga regelverk. I stället handlar det om att skicka maktsignaler och kringskära de enskilda ländernas suveränitet ytterligare om de inte fogar sig.

I SvD pladdrar man sedan vidare om att det kring det danska beslutet ”finns en förståelig oro i Öresundsregionen eftersom tiotusentals människor pendlar mellan Sverige och Danmark varje dag”. Återigen är det inte vad svensken och dansken på gatan känner som redogörs för, utan den oro utrikeminister Carl Bildt uttryckte när han träffade sin danska kollega Lene Espersen i juni.

Mer konkret innebär det nya lagförslaget att ett medlemsland bara ska kunna besluta om extra gränskontroller i samband med en fotbollsmatch eller ett större politiskt möte eller vid ett angrepp, en epidemi eller en naturkatastrof. Och det ska bara kunna gälla i mellan fem och 30 dagar. I Bryssel anser man alltså att en buss bråkiga fotbollssupporters vid några enstaka tillfällen utgör ett större hot mot länderna än en ständigt pågående grov organiserad gränsöverskridande brottslighet.

I Danmark är valrörelsen i full gång och nyheten om ett förslag som detta där EU talar maktspråk och straffar danskarna genom att på ett förnedrande sätt smiska dem på fingrarna kan nog ge Dansk Folkeparti några extra procentenheter i valspurten. Dansk Folkepartis vice ordförande Peter Skaarup säger till den danska tidningen Politiken att de kommer göra allt för att bekämpa den föreslagna lagändringen:

– Jag är mållös över EU. Att de vill tilltvinga sig ännu mera makt på detta område som länderna själv måste få råda över.

SvD
Politiken

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt