onsdag 21 september 2011

Polsk dubbelmördare och dansk säkerhetsrisk bor i Malmö

Under ett uppror i det danska fängelset tog Pavel Przenioslo en medfånge som gisslan och krävde att polisen skulle ordna en pizza åt honom.

MÖRDARE Den polske medborgaren Pawel Zdzislaw Przenioslo, född 1976, bor sedan ett år tillbaka i Malmö och uppger att han försörjer sig som hantverkare. Innan dess bodde han i Danmark. 1997 bråkade han med kompisen, den 21-årige Hamza Korkmaz, om uppdelningen av ett rånbyte. Det slutade med att Pawel sköt Hamza genom ena ögat. Därefter sköt han Hamzas gravida flickvän och hennes far. Flickvännen överlevde men det gjorde varken hennes far eller det ofödda barnet.

1999 dömdes Pawel Zdzislaw Przenioslo av den danska tingsrätten för dubbelmord och mordförsök till 16 års fängelse och livstidsutvisning. Pavel Przenioslo blev utsläppt på prov år 2010 – efter att ha avtjänat 13 år i fängelse – detta med en prövotid på fem år. Villkoren för frisläppandet var bland annat totalt inreseförbud till Danmark.

Aktuell bild.

Trots detta så åkte dubbelmördaren Pavel Przenioslo över bron i somras för att träffa sin flickvän och deras 2-årige son. Men den danska polisen hade fått tipset att han befann sig i Köpenhamnsområdet. Polisen bedömer Pavel som mycket farlig (och sannolikt beväpnad) och i augusti satte man in den speciella insatsgruppen för att gripa honom.

Även under häktningsförhandlingarna i Fredriksbergs domstol var säkerhetsarrangemangen stora, bland annat med en stor mängd poliser i skottsäkra västar. Pavel Przenioslo erkände lugnt att han hade brutit mot inresereglerna.

”Jag ville bara hälsa på min son” sa han.

Domstolen sade till den misstänkte att han borde ha förstått att utvisningen på livstid och att det innebär att han inte kunde besöka Danmark. På detta svarade Pawel:

"Jag vill inte något att göra med Danmark. Få det här överstökat så jag kan komma bort från det här skitlandet. Jag har alla mina saker i Sverige"

Åklagaren var av en annan åsikt. Han ville få prövotiden upphävd och skicka Pawel till fängelse för att avtjäna de återstående tre åren. Men domaren gick inte med på det. Idag onsdag släpptes Pawel – med varningen att om han någonsin bryter mot livstidsutvisningen igen genom att besöka Danmark åker han in i fängelset.

Vid detta laget är han tillbaka i Reepalus Malmö och kan röra sig fritt.
På andra sidan bron i Danmark betraktas Pawel däremot som en säkerhetsrisk och mycket farlig.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt