onsdag 7 september 2011

Mattias Karlsson och folkdräkten

SD-HATET Nyligen kunde PI rapportera att Mattias Karlsson, kulturpolitisk talesman för Sverigedemokraterna, försökt hyra en folkdräkt till riksdagens öppnande den 15 september. Till en början gick allt som det skulle men då Dräktrådet fick vetskap om Karlssons partitillhörighet blev det tvärstopp. I dag hakar gammelmedia på och rapporterar även de om den skamliga händelsen.

Smålandsposten har talat med både Mattias Karlsson och Birgitta Blixt på Dräktrådet, som var den som stoppade uthyrningen. Till en början var hembygdsförbundet i Kronoberg lyriska och bad Karlsson skicka måtten på Dädesjödräkten, men då det gick upp för dem att han tillhör Sverigedemokraterna gjorde de helt om. Något som orsakat reaktioner i form av telefonsamtal och mejl.

– Tonen i mejlen är bitsk. Telefonen har hon inte svarat i, säger Kjell Gustafsson som ordförande i länets hembygdsförbund och politisk aktiv i Centern till Smålandsposten.

Blixt själv ville inte ge några kommentarer. Enligt Gustafsson motiverar hon sitt nej med att det rör sig om hennes egen privata dräkt vilken hon hyr ut till vem hon vill och att hon inte delar Sverigedemokraternas värderingar. Något Gustafsson ställer sig helhjärtat bakom.

– Deras sätt att agera stämmer inte med vår grundsyn. SD försöker stjäla hembygdsbegreppet.

– De vill väl göra något av det här nu, antar jag, och spela på att de är diskriminerade. Det är ingen rättighet att få hyra. De kan ju vända sig åt något annat håll.

Karlsson, som är uppvuxen i Dädesjös grannsamhälle Rottne, sitter i riksdagens kulturutskott och har ett brinnande intresse för kulturhistoria, säger att det hade varit ett trevligt inslag och att det nu får bli kostym i stället. Han uppger sig vara väldigt besviken.

– Det här är en direkt krigsförklaring och diskriminering av dem som inte tycker likadant, säger Mattias Karlsson.

Även TT rapporterar om fallet och har en något annan version av det hela.

Lena Sundström vill så klart också dra sitt strå till stacken och göra en egen tolkning.

SMP

PI: Riksdagsledamot för SD nekad hyra folkdräkt pga partitillhörighet

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt