lördag 17 september 2011

Helle Thorning-Schmidt vill samarbeta med Dansk Folkeparti

DANSKA VALET Efter det danska valet har svenska medier fyllts av analyser präglade av önsketänkande och rena lögner om hur Dansk Folkeparti nu efter regeringsskiftet skulle vara ute i kylan. Detta trots att DF fortfarande är Danmarks tredje största parti och att valets verkliga förlorare är helt andra partier. Redan innan vallokalerna städats kommer dessa analyser på skam när nu socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt sträcker ut en hand till samarbete med Pia Kjærsgaard och Dansk Folkeparti.

Utspelet handlar om den s.k. ”efterlönen” en del av det danska pensionssystemet som innebär att man kan gå i pension redan vid 60 års ålder. Den avgående borgerliga regeringen tog nyligen beslut om att begränsa denna möjlighet. Dansk Folkeparti var egentligen emot sådana begränsningar men valde ändå att ge regeingen sitt stöd i utbyte mot att man fick igenom några av sina egna invandringspolitiska krav.

Socialdemokraterna vill nu riva upp beslutet om begränsningar i efterlönen och ber därför Dansk Folkeparti att ge sitt stöd till detta eftersom partiets röster behövs för en parlamentarisk majoritet i folketinget. Så här säger Helle Thorning-Schmidt:

Jeg vil i løbet af nogle dage spørge Pia Kjærsgaard, om hun mener, vi skal gennemføre så skrappe forringelser af efterlønnen. Nu er det op til Pia Kjærsgaard, hun kan stadig nå at bakke ud. Der er 90 mandater i Folketinget, der støtter de her forringelser. Det er jeg meget ærgerlig over, men alle i dette land ved jo også, at ingen kan argumentere imod 90 mandater. Men jeg vil da spørge Pia Kjærsgaard, om hun stadig mener det. For der er jo mulighed nu for at forbedre den her efterlønsaftale, så den ikke bliver så hård.

Det återstår nu att se om Pia Kjærsgaard vill ha något i utbyte för att stödja socialdemokraterna och vad det i så fall kan vara. Klart står i varje fall att Dansk Folkeparti långt ifrån är ute i kylan och att partiet med stor sannolikhet kommer att få inflytande över dansk politik i framtiden oavsett färg på regeringen. Det är bara för politiskt korrekta proffstyckare i svenska medier att hacka i sig.

Danska TV2

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt