onsdag 8 juni 2011

Åldringsbrott: Dömd zigenerska placerades bland äldre

SKANDAL Det handlar om en ung zigenerska, den 16-åriga Jasmina Konovalov, född 1994 och bosatt i Helsingborg. Hon och hennes familj flyttade hit tack vare Schengenavtalet. Väl i Sverige har Jasmina inte kunnat hålla sig från att utföra åldringsbrott. Polisen tror att hon är inblandad i 20–30 åldrings-stölder i hela Skåne. Hon och hennes kumpaner knackar på dörren hos en åldring och säger att de är från hemvården. Sedan försvinner de med åldringens guld och kontanter. Det klassiska åldringsbrottet.

Hon misstänkts i nuläget för fem stölder mot åldringar och en butiksstöld där man stal smink för 25 000 kronor. Jasmina gick nyligen självmant till polisen då signalementet stämde in på henne efter ett av åldringsbrotten. Hon hade då lurat sig in hos en 88-årig kvinna där två briljantringar i platina försvann.

Trots alla brotten med stark bevisning valde Helsingborgs tingsrätt att inte häkta henne på grund av hennes ålder. Och de sociala myndigheterna har heller inte omhändertagit henne enligt lagen om vård av unga. Det borde man ha gjort.

För detta är inte första gången hon står inför rätta för åldringsbrott. Förra året i maj dömdes Jasmina för ett sådant. I det ena fallet var det en 71-årig kvinna i november 2009 som blev bestulen på sin plånbok med 5 700 kronor. Oturligt nog hade kvinnan även pinkoden i plånboken. Jasmina och hennes moster och dennes man stod bakom stölden. Trion gick sedan direkt till bankomaten och plockade ut ytterligare 12 000 kronor. Jasmina dömdes för grov stöld och bedrägeri. Straffet blev – 35 timmars ungdomstjänst.

Den bestulna kvinnan har mått oerhört dåligt efteråt och har flera gånger sökt vård för detta.

I september dömdes Jasmina och hennes kusin för att ha snattat skönhetsprodukter i en affär. Påföljden blev dagsböter.

Ungdomstjänst på äldreboende

Socialstjänsten i Helsingborg fick uppdraget att hitta en lämplig plats där Jasmina skulle utföra sina 35 timmars ungdomstjänst, vilket är knappt en arbetsvecka. Hon placerades på en dagcentral för åldringar.

Hon hann inte mer än börja där förrän ungdomstjänsten tog slut abrupt. För hennes handläggare hade fått veta om de nya brottsmisstankarna och hon skickades hem direkt. Man hittade sedan ett busskort i ett värdeskåp där hon förvarade sina tillhörigheter. Busskortet var ett byte från ett åldringsbrott veckan före.

Närpolischef Sven Holgersson vill inte kommentera socialens val av arbetsplats dit flickan skickades.

– Jag vet inte vad syftet var med att placera henne på en dagcentral för äldre. Kanske var det tänkt att hon skulle bli mer aktsam om åldringar. Socialen får svara på varför man gjorde som man gjorde.

Han tycker inte heller det är konstigt att flickan inte omhändertagits.

– Socialen har sina regler att följa. Vad jag kan se har de inte brustit i det här fallet, säger Sven Holgersson.

På individ- och familjeomsorgen vill man inte gå in på några detaljer i fallet med den 16-åriga flickan.

– Har vi kännedom om att någon begått brott mot äldre så skulle vi inte placera personen där. Får vi veta eller misstänker att den unge är brottsaktiv så avslutas ungdomstjänsten, säger handläggaren Mikael Olsson.

HD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt