torsdag 2 juni 2011

Kriminella invandrargäng kan bli dödsstöten för Gothia Cup

GOTHIA CUP Gothia Cup är en av världens största undgdomsturneringar i fotboll och är idag ett etablerat varumärke för alla fotbollsälskare. Turneringen äger rum i Göteborg i juli varje år. Den första Gothia Cup spelades 1975. Då var 275 lag med i turneringen. Idag är närmare 1600 lag med i turneringen från drygt 60 länder.

Men framtiden ser inte ljus ut. Videosekvenserna är från förra året. Irakier stormade då spelplanen och skandalen var ett faktum. Och spelarna rånas och utsätts för våld utanför planen.

Intervju med Dennis Andersson, ordförande för arrangörsklubben Häcken och sedan många år ”cupgeneral”.

Enorm PR för Göteborg i världen, staden sätts på kartan på ett sätt som saknar motstycke, och 380 miljoner i turistintäkter till kommunen är naturligtvis värdefulla pengar.
- Göteborgs varumärke stärks aldrig så mycket som av Gothia Cup.

Han är tydlig med sin oro för framtiden. Den stavas kriminalitet.

Allt fler Gothia Cup-spelare rånas, antingen individuellt på stan eller i sina förläggningar (skolor), och det blir allt färre stadsdelar i Göteborg som anses trygga nog för spelarna att bo.

- Redan i dag har vi fått ta bort områden som Biskopsgården och Tynnered, Biskopsgården från och med i år, och detta är på polisens inrådan. Detta är en väldigt skrämmande utveckling.

Handen på hjärtat, om den utvecklingen fortsätter – kan du garantera att Gothia Cup lever vidare i framtiden då?

- Nej, nej; oh nej. Det är möjligt att det skulle gå, med allt vad det innebär i skadat varumärke, men en seriös analys ger vid handen att det säkerligen inte skulle gå. Med största säkerhet inte.

[..]

De senaste åren har vi läst om allt fler skottdraman i Göteborg, det är medlemmar i olika brottssyndikat som tycks bedriva något slags avskjutning på varandra. Varje sådan rubrik skadar förstås staden Göteborg ur en turistsynvinkel. Men för Gothia Cup är det mycket värre med den ”vanliga” kriminalitet som också ökat. Personrån. Misshandel. Lag som kommer tillbaka till sina skolor efter match och märker att de blivit bestulna på sina ägodelar. Spelare som känner olust att gå ute på kvällen.

Dennis berättar:

- För tio år sedan hade vi en vi kallade för säkerhetschef, det var ett drömjobb – för han hade inget att göra. I dag har vi 100 personer i säkerhetsorganisationen, då förstår man lite. Samtidigt har det inte blivit fler poliser. Och den är den obalansen som är så farlig.

Polisen har rått er att inte inkvartera deltagare i Tynnered och Biskopsgården?

- Ja. ”Utmana inte ödet”, ungefär. Tragiskt för en stad när man kommer till en sådan insikt.

De poliser och fältassistenter som verkar i dessa områden, räcker de inte till för att garantera säkerheten?

- I juli, då är de på semester… Plötsligt är det laglöst område.
Det är här som Dennis upplever att Gothia Cup behöver hjälp.

För även om ni inte längre förlägger lag i Tynnered och Biskopsgården så finns problem på andra håll också?

- Oh ja, och problemen flyttar sig, det är inte samma hela tiden. Våra mest populära områden just nu (för lag att bo i) är kranskommunerna, Partille, Mölndal, Kungsbacka. Det beror enkom på säkerhetsskäl, och det säger lite. Därför känner jag att kommunen, för varumärket, för PR-värdet, för det ekonomiska incitamentet, borde göra en egen analys om vad som krävs för att säkerställa Gothia Cup i tio år framåt.

[..]

Redan idag har varningsklockorna börjat ringa. Det märks en nedgång i antalet svenska lag som vill delta i Gothia Cup. Ingen jätteminskning, men Dennis ser trenden.

- Ja, och det är här osäkerheten sprider sig först. Tills nu har vi kompenserat den svenska nedgången med att vi ökat i USA, Brasilien – och Indien, av alla ställen.

Men du är rädd för en snöbollseffekt?

- Ja, det är ändå ungdomar vi har att göra med. Som förälder, du sitter i…säg Tyskland, och din pojk eller flicka ska åka till Göteborg, så träffar du någon som varit här förut och som säger att de blev rånade. Hur stor du tror du chansen är då att lille Karsten får åka? Förstår du?

Lehmans sportsblogg

Relaterat

Gothia Cup

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt