måndag 13 juni 2011

Museum ställer klädskapare i skamvrån

OPINION På designmuseet Röhsska i Göteborg har museichefen Ted Hesselbom tagit ställning till designern John Gallianos kritiserade uttalande. Han gör detta på ett minst sagt tydligt sätt.

Den kände klädskaparen John Galliano polisanmäldes efter att ha uttalat bland annat ‘I love Hitler’ på en bar i Paris. Galliano var berusad vid tillfället, vilket kan ses i det filmklipp som skildrar händelsen (nedan).

Kort därpå sparkades han från sin post som chefsdesigner på Dior. Samtidigt som detta uppdagades pågick utställningen ‘Cocktail’ på Röhsska, där paradnumret var en klänning av Galliano. Museichefen Hesselbom skred genast till verket för att undvika naziststämpeln, och upprättade en ny del i utställningen som döptes till ‘Hall of Shame’. Denna del bestod av en skylt bredvid Gallianos klänning, med en text som förkunnade att museet tog avstånd från, och fördömde, hans rasistiska åsikter.

Museet passade även på, då utställningen innehöll föremål från andra klädskapare, att väva in fler kända namn i sin skamvrå; Coco Chanel eftersom hon hade en affär med en tysk officer under andra världskriget, Tommy Hilfiger för ett rasistiskt uttalande som inte är bevisat, samt Hugo Boss för att ha designat uniformer åt nazisterna.

En av besökarna reagerade på Röhsskas agerande, och mailade därför Hesselbom och ifrågasatte upprättandet av ‘Hall of Shame’, varpå en mailkonversation startade mellan dem. Här är ett urval  från konversationen:

Besökaren:

[…] I min mening bör ett museum förmedla det som ställs ut på ett sakligt sätt; inte kommentera skvaller och försöka ge sina besökare fostran i vilka åsikter som är tillåtna och inte. [...]

Hesselbom:

[…] vi ska enligt det uppdrag vi har aktivt verka för mångfaldens fördelar, dvs rasistiska uttalanden är inte ok. [...]

Besökaren:

[...] Att det sedan ingår i ert uppdrag som museum att föra fram vad jag tolkar som ett politiskt slagord [mångfald], är väl inte mer än beklagligt, men det ligger bortom all rimlighet att ni skall anse er stå över gemene mans yttrandefrihet och hitta på någon sorts modern tappning av den medeltida skampålen, för att uppfylla era uppdrag.

Sammanfattningsvis är Gallianos uttalanden ingenting jag håller med om, men jag anser att ett seriöst museum med någorlunda demokratiska värderingar inte bör hänga ut, eller ens fördöma någon för dennes politiska åsikter, oavsett vad de än må vara. […]

Hesselbom:

[…] Jag håller med dig i stort vad du säger och yttrandefriheten är viktig. Men ett möjligt uttalanden som ”jag älskar Hitler” är kränkande för alla människor som tillhör de minoriteter som ”gasades” bort under Hitlers styre i Tyskland. Det gör att jag tycker vi gjort rätt i att ta ställning mot uttalandet utan att bedöma om det har hänt. […]

Det märkliga här, förutom Hesselboms syn på yttrandefrihet, är att Röhsska fördömer Galliano utan att vara säkra på vad som sagts, samt att Hesselbom rättfärdigar detta. Faktum är att det inte handlar om Hitler och förintelsen eller Gallianos påstådda kärlek till dessa, utan om museet som tar sig rätten att motarbeta demokratiska tillvägagångssätt för att visa upp vad de själva anser vara rätt, i det här fallet; mångfalden. Mångfald är ett tvetydigt begrepp då man samtidigt kväser oliktänkande, och på så vis även yttrandefriheten, i sin iver att främja den.

Trots att museer är allmänna, skattefinansierade institutioner, tar de sig friheten att tydligt markera vilka åsikter de anser vara rätt respektive fel, samt att den senare inte får utrymme att diskuteras på ett nyanserat sätt. En annan sak som kan ifrågasättas är om politiska kommentarer, så som ‘Hall of Shame’, är något museer skall syssla med, när de så tydligt följer en politisk agenda. Istället bör museer eftersträva att förmedla sina utställningar på ett så politiskt obundet sätt som möjligt, och inte utgöra propagandakanaler åt styrande politiker.

Maria

Källor

Mailkonversationen; https://www.flashback.org/sp29576787
http://www.svd.se/kultur/dior-sparkar-chefsdesigner_5980421.svd
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/rohsska-gor-modets-hall-of-shame

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt