torsdag 2 juni 2011

Efter självmordsdådet: Reinfeldt tycker till

TERRORISM Ett halvår efter att Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i julruschen gav Fredrik Reinfeldt sin syn på saken idag inför ett samlat pressuppbåd – och flosklerna var det då inga fel på:

– Det är viktigt att understyrka. Det han gjorde mot oss var en attack på vår öppenhet och frihet. Det innebar en risk för att människor skulle misstänkliggöra varandra och börja missförstå islam. Men jag tror att detta i grunden är djupt oönskat av det svenska folket, som älskar sin öppenhet och frihet. Mitt intryck är att vi bestod prövningen.

– Jag har känslan av att vi skriver på ett nytt kapitel när det gäller den muslimska världen, ett mer hoppingivande sådant. Det hoppas jag ska leda till att fler muslimskt dominerade länder genomför demokratiska reformer, lite som Turkiet har utvecklats. Om vi nu stänger dörren till Bin Ladin och extremismen, då är det väldigt hoppingivande för framtiden.

Samtidigt som Erik Ullenhag tillsatt en utredning om ”ökad islamofobi”, enligt honom, säger Reinfeldt det rakt motsatta. Den har inte ökat.

– Jag upplever att vi stått upp mot prövningen, även om vissa försökte måla upp en bild av en världsreligion som inte är korrekt. Vi har över 400 000 muslimer i Sverige, väl integrerade de flesta av dem. (Minst 550 000 och en minoritet är integrerade, anm PI). De allra flesta har inget annat än tydligt förakt mot den här typen av beteende.

Enligt Reinfelt får alla världsreligioner plats i Sverige.

– Varje gång en extremist kliver in i vårt öppna samhälle är det en utmaning. Vi måste visa att öppenheten och friheten är värd att försvara. Och det upplevde jag att vi klarade. Men vi är inte förskonade för all framtid. Den här typen av handlingar kan återkomma.

Säpos utredning

Ett halvår efter det första självmordsattentatet i Sverige klarnar bilden av bombmannen Taimour Abdulwahab, som fortfarande tros ha agerat på egen hand. Utredningen tar sin tid och är inte färdig på ett bra tag framöver. Taimour var okänd och därför omöjlig att känna till.

Det kan hända igen

Säpo är bekymrat över personer som återvänder till Sverige efter terrorutbildning utomlands. Expertis menar att det kan hända igen:

Hur nära ett terrordåd med islamistiska förtecken är på svensk mark är ytterst svårbedömt, enligt Bertil Höckerdahl, chef för Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

-Det kan vara ett terrorattentat väldigt nära, det kan också vara så att det dröjer tio, femton eller tjugo år. Mycket beroende på slump, tur och otur.

SVT
SVT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt