tisdag 14 juni 2011

Klartecken för orientalisk basar i Göteborg

Den helinsvepta längst upp till vänster har fått jobb i den danska förebilden. Övriga bilder från turkiska och iranska diton.

BASAR Vad sägs om multikultibasarer med diverse exotiska inslag som vattenpipor, bönemattor, kaftaner, slöjor, sött te, dadlar, kamelmjölk, egyptisk lakritssaft, zatar, karadé, guldsmeder, somaliska konditorier, grönsaksfyllda lamm, vävda mattor och krimskrams från mellanöstern?

Målgruppen som ska driva basarens utbud är arbetslösa flyktingar från Mellanöstern och Afrika. Etableringen ska ske i Göteborg, Malmö (och möjligen även Eskilstuna).

Danmark

Förebilden återfinns i Danmark. 1996 öppnade en basar i Århus. Det tog sedan inte lång tid förrän arbetslösa somalier, 100-150 st, blockerade ingångarna där de stod i klungor och sålde kat och annat under disk. Fastighetsägaren tröttnade och ringde polisen, kommunen med flera. Somaliernas talesman sa i sin tur att de var diskriminerade, de fick inga lokaler osv.

De första tre åren hade man svårt att få in hyrorna i tid, det fifflades med momsen, skatter och mängder med illegala och efterlysta, kriminella har jobbat svart, haft inflytande eller ägt diverse butiker. Dessutom har det utvecklat sig till en ren parallell muslimsk värld. Som inte det vore nog samlades alla islamister i basaren för att uppvigla till våld och bränder i samband med Muhammedteckningarna 2005.

Andra ingredienser har varit regelrätta slagsmål och blodiga uppgörelser mellan araber och andra med anknytning till olika krimskramsaffärer på Basar Vest. Den f d danska chefen har varit hotad åtskilliga gånger av kriminella. Till slut sa han upp sig.

Basarer i Malmö och Göteborg

Men allt detta hindrar inte politikerna i Sverige från att etablera sina versioner. Stadsdelsfullmäktiges ordförande i Rosengård i Malmö, Andreas Konstantinides (S), blev rent till sig och sa bland annat:

– Det kan inte vara så att somalier i andra länder är i full sysselsättning medan det i Sverige är 80 procents arbetslöshet för denna grupp. Då är det något som är fel, säger han.

Enligt Konstantinides är det inte arbetsmarknaden det är fel på, men den skapar hinder för människor med icke-svensk bakgrund. Språket är också något som spelar in.

– Det är egentligen inte diskriminering men det moderna svenska samhället lämnar inga möjligheter för de här människorna. Då är det samhällets ansvar att skapa möjlig sysselsättning i stället för att de går hemma på socialbidrag, säger han.

Intresset påstås vara stort, många vill vara med, nästan för många, säger Konstantinides.

– Jag har fått massa samtal från kvinnor som vill starta eget inom områden där de kan hävda sig, som inom städning och bakeri. Det är en förutfattad mening att dessa människor inte vill jobba, säger han.

Inklusion, tolerans, mångfald och närproducerat ska styra konceptet. En scen för det mångkulturella ska också inrymmas i lokalerna.

– Där ska svensk folkmusik samsas med Afghansk. Det kommer bli en stor turistattraktion, säger Konstantinides.

Malmöpolitikerna har redan gett sin välsignelse för en ansökan om ekonomiskt bistånd från Europeiska socialfonden och samtal förs redan med lämpliga fastighetsägare.

Klartecken i Göteborg

De rödgröna i Göteborg var heller inte sena att haka på tidigare i vintras. S, MP och V har tidigare skickat in en ansökan till Europeiska Socialfonden (ESF-rådet), där man sökte deras finansiella stöd, allt inom ramen för ett ”arbetsmarknadspolitiskt integrationsprojekt”. Arbetslösa somalier är den primära målgruppen. Nu har man fått klartecken av ESF som går in med 40 procent av totalt budgeterade 18 miljoner. Övriga finansiärer är Arbetsförmedlingen, Almi, IFS och Göteborgs Stad.

Totalt ska 75 arbetslösa flyktingar utbildas i företagsdrivande, där första kullen börjar sin utbildning i januari 2012 och sedan under 30 veckor, med ambitionen att basaren ska öppna 2013. Därefter ska de vara livegna och driva sitt eget basarföretag. Utbildningsprojektet avslutas 2014 och Göteborg samarbetar med Eskilstuna kommun och Malmö Stad.

Det finns egentligen bara ett problem i nuläget: Man har inte hittat några basarlokaler ännu.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt