torsdag 23 juni 2011

Antisemitismen inom islam

ISLAM Svenska Dagbladets krönikör tillika magasinet NEOs chefredaktör Paulina Neuding skriver intressant om antisemitismen i de muslimska länderna. Det är The Middle East Research Institute – MEMRI – som har satt upp en databas på nätet över antisemitisk propaganda. Juden framställs som en stornäst girigbuk, konspiratör och barnamördare.

I Europa förefaller det allmänna intrycket vara att judar har haft fria och fina liv under islams ok ända fram till dess staten Israel bildades. Så är det inte: antisemitismen inom islam har gamla rötter. Mohammed ägnade sig åt att ta död på judar.  Bildandet av staten Israel förvärrade en redan infekterad böld.

Aktuell forskning kastar nytt ljus över den arabiska antisemitismens nazistiska rötter. Stormuftin av Jerusalem, Mohammed Amin Al-Husseini – känd nazist – tillbringade andra världskriget bland meningsfränderna i Berlin, varifrån han gjorde populära radiosändningar till länderna kring Medelhavet. Stormuftin kopierade nazisternas antisemitiska propaganda, och uppmanade muslimer till utrotning av judar. Muslimska brödraskapet hyllade honom som en hjälte. Nu är de muslimska bröderna på frammarsch i Egypten, som bekant.

Paul Berman, liberal amerikansk författare till bland annat "De intellektuellas flykt" i vilken han berättar om den muslimska antisemitismen säger att "Europa lyckades exportera sina antisemitiska teorier om kosmiskt ondskefulla judiska konspirationer till arabvärlden och Mellanöstern. Det är möjligt att man där har börjat återexportera samma idéer tillbaka till Europa. Sannolikt är detta orsaken till att många européer idag kan se okritiskt på en uttalat antisemitisk organisation som Hamas."

Medan vi i Europa har ägnat tiden efter det andra världskriget åt att göra upp med den egna antisemitiska traditionen har de antijudiska/antiisraeliska tankarna fått blomma fritt i de muslimska länderna.

Paulina Neuding berättar om att Turkiets premiärminister i förra veckan anklagade The Economist för att styras av Israel, efter en kritisk artikel om den turkiska regeringen. Bakom stängda dörrar skulle alltså The Economists journalister låta sig hunsas av israeler! På detta vis tänker således en del i makteliten i den muslimska världen.

SvD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt