lördag 11 juni 2011

Kvinnor arresterade för bilkörning

SAUDIARABIEN På torsdagskvällen arresterades sex kvinnor i Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att ha kört bil. Efter att de skrivit under papper där de lovar att aldrig köra igen släpptes de.

De sex kvinnorna var uppdelade på två grupper, varav båda bestod av en förare och två passagerare. Waleed Abu Alkhair, jurist, har talat med två av kvinnorna:

– De arresterades och fördes till polisstationen i Riyadh. Där var de tvungna att ringa sina förmyndare som fick komma och hämta dem. Men först fick de som kört skriva under dokument där de lovar att aldrig köra bil igen och de som åkt som passagerare fick skriva under på att de aldrig ska lära sig köra bil. Det är löjligt, säger Waleed Abu Alkhair.

I Saudiarabien har alla kvinnor en manlig förmyndare, ofta kvinnans man eller far.

IT-konsulten Manal al-Sharif greps den 22 maj för att ha postat en video på YouTube (ovan) där hon kör bil. Efter åtta dagar i fängelse släpptes hon mot borgen.

– Hon uppmanade andra kvinnor att köra bil och flera har följt i hennes fotspår. Men det här var första gången det hände i Riyadh som är en väldigt konservativ stad, säger Waleed Abu Alkhair.

Sydsvenskan

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt