söndag 12 juni 2011

Moderaten skrev sitt eget namn på SD:s valsedlar

Moderaten Stefan Möller bor ståndsmässigt i en 168 kvadratmeter stor, ny villa. Några meter därifrån bodde en familjehemsplacerad i ett smutsigt och svinkallt uthus.

VALSKANDALEN I torsdags skrev vi om moderaten Stefan Möller som sitter på ett kapat SD-mandat i Staffanstorps kommun. Ytterligare en sitter på ett SD-mandat men för Staffantorpspartiets räkning. SD hade inga färdiga valsedlar med kandidater vilket fick till följd att väljarna själva fick föreslå sina kandidater. Det uttnyttjade Möller och den andre.

Och det blir värre. Nu framkommer det att Stefan Möller själv skrivit sitt namn på SD:s valsedlar. SKL har gjort en analys av hans namnteckning och fastställt (med stor sannolikhet) att den tillhör honom. Problemet är att det inte är olagligt. Men han har missbrukat spelreglerna på ett oetiskt sätt. Det anser demokratiforskare.

I kontakter med media är han arrogant och vägrar erkänna att han gjort fel.

- Nu är det ju så att i Staffanstorp och övriga Sverige så har vi hemliga val och jag kan inte diskutera saker kring valet och dess utgång.

Sedan vill han ta nästa fråga snabbt. Hans moderatkollegor är minst lika arroganta och backar upp honom. Staffanstorpsmoderaternas ordförande Carl Sonesson tycker inte det är oetiskt eller fel att kapa mandat. Däremot är han förbannad på Sydsvenskan som lät skicka namnteckningen till SKL för analys:

– Jag tycker ert handlande är något som strider mot grundlagarna och demokratin. Jag kommer inte att uttala mig i sak. Ert sätt att röja valhemligheter och använda SKL, som man använder i brottssammanhang, gör att jag tycker ni borde skämmas.

Hur ser du på att en av dina styrelsemedlemmar utnyttjade Sverigedemokraternas lista?

– Jag kommenterar inte mer. Detta är inte ovanligt. Om det skulle vara det så är det många som röstar på sig själv, eller hur?

Sydsvenskan talar inte om hur någon röstade, utan att Stefan Möller ställde upp på Sverigedemokraternas valsedel fastän han är moderat och vill driva moderat politik.

– Ni är ute i demokratins tassemark. Jag har varit valövervakare i Europaråd, har varit i Kosovo och Bosnien, och har aldrig upplevt att pressen håller på att hantera ett val som ni gör.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Sandin (M) säger:

- Alla som sitter i fullmäktige i Staffanstorp har blivit invalda i demokratisk ordning enligt gällande lagstiftning. Oavsett om det som hänt är lämpligt eller inte.

Men de får mothugg från oväntat håll, nämligen Moderaternas Skånebas Lars-Ingvar Ljungman i Vellinge som är kritisk till hur partikamraten Stefan Möller kapat mandaten. Ljungman var för övrigt den som vek sig för Reinfeldt och Billström att ta emot ensamkommande i Vellinge för två år sedan. Något som var en följetong i media och bloggar.

Malena Rosén Sundström, Lektorn i statsvetenskap anser att mandatkapningen i Staffanstorp spär på politikerföraktet.

- Att hitta ett kryphål i lagen och använda det till sin fördel tycker jag inte man ska syssla med när man representerar folket.

Möller i tidigare blåsväder

Ulf, idag runt 22 år, blev familjehemsplacerad 2007 hos Möller på grund av sin ADHD. Men Ulf fick inte bo i det ståndsmässiga huset utan blev förvisad till ett smutsigt och svinkallt 12-gradigt uthus. Sammanlagd summa som Stefan Möller fick av Hörby kommun under de drygt 3,5 åren uppgick till 389 185 kronor. Då var Möller socialnämndens ordförande och med tolv andra kommunala uppdrag.

Stefan Möller utförde inte något arbete för pengarna han fick av Hörby kommun. Meningen var att Ulf skulle få stöd som placerad. Men Möller struntade fullständigt i grabben. Bland annat fanns det sällan mat till grabben, som på grund av sin ADHD medicinerade och en av biverkningarna är utebliven hunger. Hörby kommun fick till och med anställa extra folk.

Ulf bodde på internat fem dagar i veckan, medan Stefan Möller kvitterade ut över 11 000 kronor i månaden i arvode och omkostnader. Det pågick från hösten 2006 till sommaren 2009. Husrum och mat fem dagar i veckan på Hvilans särskolegymnasium och husrum två dagar i veckan hos Stefan Möller.

Ulfs gode man upptäckte hur Möller cyniskt utnyttjade läget och och anmälde till det socialförvaltningen, som lät ärendet ligga på bordet.

Skånsk media plockade upp historien förra vintern/våren och Ulf kastades ut ur huset, eftersom han intervjuats av media. Det ogillade Möller. Till avsade Stefan Möller i mars 2010 alla sina uppdrag för Moderaterna. Därefter tog han time out. Tills valet i september. Det ser ut som om han är tillbaka i det politiska livet av en slump. I själva verket tyder allt på att återkomsten till politiken var en medveten handling – genom att kapa ett SD-mandat men röstar till sina moderatkollegors fördel i kommunen.

Bodde i toppmoderaten Stefan Möllers uthus
Stefan Möller fick 100 000-tals kronor
Stefan Möller: En rimlig ersättning
M-politiker lämnar uppdrag

En ivrig journalist från Skånska Dagbladet konfronterar Möller

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt