torsdag 16 juni 2011

Skambrott tas inte på allvar i Sverige

NORGE När Kadra Yusuf var 16, för 15 år sedan, flydde hon ett arrangerat äktenskap och risken att bli omskuren i hemlandet Somalia. Hon är tacksam för att så kallade ”hedersrelaterade” brott tas på allvar i Norge men ställer sig samtidigt frågande till hur Sverige hanterar frågan, speciellt med tanke på att det finns så många invandrare här.

– Det är väldigt konstigt att Sverige inte har tagit tag i den här frågan tidigare, Sverige har ju så många invandrare, säger Kadra Yusuf.

Hon hoppade ut genom ett fönster och lämnade allt. Då, för 15 år sedan, fanns inte samma slags beredskap för offer för skamrelaterade brott i Norge. Kadra fick på bo ett kriscenter för vuxna som utsatts för misshandel, en skrämmande miljö för en tonåring. Hon vågade inte gå till skolan och isolerade sig alltmer.

Hon berättar att polisen inte visste hur de skulle skydda henne. Som tur var fick hon hjälp av en lärare. Sedan hon rymde har hon inte haft någon kontakt med familjen.

I dag är Kadra en flitigt anlitad debattör och skribent i Norge och arbetar just nu på en bok om ”heder” och kvinnoförtryck i minoritetsgrupper. Vidare menar hon att det norska samhället har blivit mycket bättre på att ta hand om ungdomar som utsätts för den här typen av brott.

– I dag finns det större kunskap inom socialtjänsten, staten och skolorna. Polisen är ute på gymnasier och informerar om att tvångsäktenskap är olagligt, säger Yusuf.

DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt