söndag 26 juni 2011

Migrationsverkets boende i Boden JO-anmäld

GALENSKAP Först lite bakgrund: Migrationsverket har under en tid hyrt in sig i Bodens gamla militärkaserner på före detta AF1. Där har man placerat mängder med asylsökande, runt 200, under förra året. Bostadsföretaget BodenBo förvaltar det som numera är lägenhetsbestånd. Främst handlade det om uzbeker (zigenare).

De asylsökande var dock inte tacksamma över att ha en varm säng och tak över huvudet i väntan på asylprocessens malande. Istället klagade man på trångboddhet och långt till centrum. I princip ville man ha egna lägenheter inne i centrum. Dessutom sittstrejkade man. Det förekom även våldsamma bråk mellan olika släkter. I höstas fick polisen storlarm där flera män slogs vilt med tillhyggen. Mordhot, knivmisshandel och andra exotiska inslag ingick.

I slutet av november inledde man en sittstrejk. Samtidigt gjorde fastighetsbolaget och Migrationsverket en inventering av lokalerna. Det visade sig att man stulit och förstört i miljonklassen dvs sönderslagna lägenheter. Lokalerna var i akut behov av renovering. PI listade alla detaljer när det begav sig. Norrbottenskuriren lyckades även göra en snyftartikel.

Gården utanför asylförläggningen liknade också en soptipp. Förbipasserande reagerade flera gånger på hur det ser ut men bostadsbolaget tänkte då inte göra något åt misären. Istället la de allt ansvar på Migrationsverket, som i sin tur var väl medvetna om misären. Nu har man städat upp i området men först efter påtrtyckningar.

JO-anmälan

Nu har en medarbetare på Röda Korset JO-anmält boendet med motiveringen att asylsökande av olika kön och etnicitet trängs ihop i samma rum i kasernerna. Rummen ska sedan ha delats av med plåtskåp för att skapa intrycket av att det rör sig om lägenheter. Enligt anmälaren råder det också anarki på förläggningarna under kvällar och nätter då det saknas tillsyn. Anmälaren menar att situationen skulle bli fullständigt kaotisk utan de frivillig-insatser som görs.

Läs även

En riktig fiskehistoria
Svensk journalistik i ett nötskal

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt