onsdag 13 juli 2011

Asylsökande i Sverige arbetar illegalt i Danmark

DANMARK Danska restauranger hämtar billig, och olaglig, arbetskraft från Sverige via bemanningsfirmor som tillhandahåller asylsökande från andra sidan sundet. Det hela uppdagades vid en razzia i restaurangbranschen i Roskilde som Pensionsstyrelsen utförde.

Susanne Bærentzen, chef på Pensionsstyrelsen, säger att arbetsgivarna vet mycket väl att de riskerar höga böter om de hyr in utlänningar i Danmark utan arbets- och uppehållstillstånd. Därför går man via en bemanningsfirma i Malmö. Under razzian fick myndigheten kontakt med kinesiska och turkiska asylsökande från Sverige.

Horesta, hotell- och restaurangbranschens förening, har kännedom om att det anställts folk från såväl danska som svenska bemanningsfirmor. De understryker dock att det inte fråntager en restaurang ansvaret från att folk utan arbets- och uppehållstillstånd anställs.

– Det är den enskilda verksamheten som i slutändan har ansvaret för att undersöka om allt är i sin ordning och att de anställda har arbets- och uppehållstillstånd. Det betonar viktigheten i att veta vem man har som underleverantör, säger Horestas ordförande Jens Zimmer Christensen.

DR
Avisen

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt