tisdag 19 juli 2011

Ekoterrorister planerade att spränga forskningsanläggning

TERRORISM Tre ekoterrorister åtalades idag i Schweiz högsta domstol. De står åtalade för att ha planerat att spränga IBM:s forskningscentrum för nanoteknik utanför Zürich. Säkerheten har inför rättegången kraftigt höjts.

De åtalade är det italienska paret Costantino Alfonso Ragusa, 35, hans fru Silvia Ragusa Guerini, 29, och deras schweiziske vän Luca ”Billy” Cristos Bernasconi, 26. När de greps förra året hade de innehav av sprängämnen. Paret har redan blivit dömda för terrorism en gång tidigare och har suttit av straffet i fängelse.

De tre stoppades i en vanlig trafikkontroll den 15 april 2010 utanför Zürich. De hade dagen innan begett sig av från Italien. Polisen sökte igenom bilen och personerna visiterades. Man fann sprängmedel i kvinnans kläder och material för bombtillverkning i en väska.

Enligt åklagaren hade de explosivt gel och flera olika typer av bränsle med sig. En specialist på att desarmera bomber och en kemist sade att kombinationen är nästan lika stark som TNT.

Dessutom fann polisen ett dussintal brev som var undertecknade med ”EFL Switzerland” (Earth Liberation Front). I breven tog organisationen på sig ansvaret för den planerade attacken. I breven betecknade organisationen sig som ekoanarkister och skrev att attacken var menad att vara så förödande som möjligt.

Schweiziska myndigheter kopplar ihop de åtalade med en italiensk grupp som har tagit på sig ansvaret för bombdåd i Italien, Grekland och Schweiz. Experter menar att det finns en löst sammanhållen anarkistisk rörelse i Europa som blir allt mer våldsam och koordinerad.

Under trions tid som frihetsberövade har flera attentat inträffat. I mars exploderade en bomb på ett kontor på ett kärnkraftverk i Schweiz och skadade två personer. Samma dag exploderade en bomb på en militär kasern i Italien och skadade en person. En bomb desarmerades på ett grekiskt fängelse av högsta säkerhetsklass där medlemmar av en beväpnad anarkistgrupp befann sig för en rättegång.

Attentatet i Italien tog anarkister på sig. Enligt Italiensk polis är de också ansvariga för de brevbomber som skickades till Greklands, Chiles och Schweiz ambassader i Rom.

Omkring 60 personer samlades utanför rättegångsbyggnaden med högtalare och plakat och krävde att de åtalade skulle friges och motsatte sig bioteknik, nanoteknik och kärnkraft.

AP/Yahoo
Daily Mail

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt