lördag 30 juli 2011

Krav på avgång splittrar Vänsterpartiet

HAPARANDA Kravet på den twittrande vänsterpartisten i Haparanda, Simon Fors, avgång splittrar partiet. Efter att ha twittrat saker som ”inga moderater förtjänar något annat än bly” och ”alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?”, för vilket han polisanmäldes, har partikamrater tagit avstånd från Fors och krävt hans avgång – dock inte alla.

Det var i onsdags som Vänsterpartiet i Haparanda krävde att Fors ska uteslutas efter sina hatiska uttalanden. Gruppledaren Pekka Hyötylä menade att man var eniga inom partiet, något ordförande Monica Perdahl Täikkö säger inte stämmer.

– Så här agerar man inte, det här är inte demokrati. Uteslutning var vi inte överens om, vi skulle ta avstånd, säger Disa Ådemo, som bland annat är ledamot i kommunfullmäktige.

Beslutet att kräva Fors avgång fick Ådemo att genast säga upp samtliga politiska uppdrag samt medlemskapet i Vänsterpartiet.

– I ett parti agerar man tillsammans, inte på eget bevåg, säger Disa Ådemo.

Hyötylä i sin tur menar att han tolkat mötet som att partiets vilja gav uttryck för ett krav på uteslutning och säger att det också är ett fördömande av terrorismen samt att de inte får uppmuntra till dödande. Vidare uppger han att om inte Fors avgår, avgår han själv.

– Oeniga och oeniga, vi tar avstånd från Simon Fors uttalanden, men det är inte vår sak att utesluta någon, säger Monica Perdahl Täikkö.

– Vi ska hålla ett medlemsmöte och innan dess gör vi ingenting. Den här situationen är så inflammerad så jag ska inte säga min åsikt. Jag vill inte styra medlemmarna, vi ska diskutera i demokratisk anda. Klart är att inläggen från Simon Fors inte är bra för partiet. Vi får se vad medlemmarna anser.

Partikamraten Aarne Pallari är på Hyötyläs sida och anser inte att han ska behöva avgå och att det bästa vore om Fors lämnade sina uppdrag.

– Jag står för mitt ord. Vi kan inte ha kvar Simon Fors i partiet, säger Pekka Hyötylä.

Hur frågan om Fors öde inom Vänsterpartiet nu ska lösas är oklart. För tillfället ligger avgörandet hos medlemmarna i Vänsterpartiet i Haparanda. Under nästa vecka ska de besluta huruvida skrivelsen, med kravet på Fors avgång, ska dras tillbaka eller om den ska gälla även fortsättningsvis.

NSD

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt