måndag 4 juli 2011

GT-ledare vill att vi ska ömma för tiggande zigenare

ZIGENARE PI har tagit upp mängder med fall där polisen utvisat tiggande zigenare (oftast organiserade kriminella ligor) som plågat folk på gator och torg. Bland annat utvisades 26 zigenare till Rumänien förra året. Polisen motiverade avvisningarna med att personerna ägnade sig åt dagdriveri och tiggeri och stödde sig på utlänningslagen. Justitieombudsmannen (JO) tyckte annorlunda och riktade ”allvarlig kritik” mot polisen häromdagen. JO menade att tiggeri inte var brottsligt samt att utvisningarna saknade stöd i utlänningslagen.

I en GT-ledare får alla vi som tycker utvisningar var rätt nu på öronen av stjärnskottet Liv Landell:

Någon som blir illa berörd, irriterad eller till och med arg på tiggarna i centrala Göteborg? Tänk om, i så fall. Tiggarna är EU-medborgare och vår angelägenhet som medmänniskor och medborgare. De flesta av dem är romer från EU-länder där den etniska diskrimineringen är svår. De som kommer hit för att tigga är extremt fattiga.

Sedan tar hon upp följande:

På senare år har fientligheten mot romerna spårat ur helt i vissa områden. I påskas tvingades närmare 300 romska kvinnor och barn evakueras från den ungerska byn Gyongyospata, då medborgargardet Vedero planerade "övningar" där. I praktiken betydde det att romerna hade riskerat liv och lem om de stannat hemma.

Detta var en lögn. En av våra skribenter slog hål på det och drog ner brallorna på TT, som skickade ut storyn.

Liv Landell fortsätter med sitt svammel:

Ytterst är det ett problem, som Sverige ska ta itu med genom intensiv dialog på politisk toppnivå. Men i vardagen handlar det om att var och en måste se att tiggarnas problem berör oss alla.

Så småningom omvärderade göteborgspolisen sitt beslut, men för var och en av dem som skickats "hem" är det olagliga gripandet och den integritetskränkning det innebar ett faktum.

Givetvis har hela historien att göra med tiggarnas och gatumusikanternas etnicitet. Det är föga troligt att polisen hade agerat såhär om det handlat om, säg, tyska eller danska ungdomar som fått för sig att sjunga på gatan i stället för att sommarjobba. De romska tiggarna stör och provocerar.

GT

Dessa tiggare från Rumänien, Bulgarien och öststaterna nöjer sig inte med tiggeriet. Ligorna ägnar sig åt mycket grov kriminalitet: åldringsrån, bedrägerier, stölder. I Danmark finns det flera exempel på åldringar som slagits ihjäl i sina hem. De flesta morden är lösta och de olika zigenarligorna har fått livstids straff. I dessa ligor fanns även tiggare som på dagtid bad om pengar enbart för att se var offret förvarade sin plånbok. Direkt efteråt tog tiggaren upp sin senaste smartphone och ringde kumpanerna 50 meter bort, som skred till verket. Med plånboken i näven tog de reda på adressen och plundrade hemmet.

Allting är inte svart och vitt, Liv Landell.

Tiggare med bekymmer

Tunnelbanetåget i den rumänska huvudstaden Bukarest rullar på. Mitt i en vagn sitter en zigenare och tigger. Det går så där…

Titta på denna, Liv Landell

Relaterat

Finland har problem med tiggande zigenare
EU tänker krossa kringresande stöldligor
Anders Jacobssons dementa far utnyttjades av finska zigenare
Tiggande zigenare

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt