onsdag 18 maj 2011

Bamse (SD) i blåsväder

BAMSE Nu har de politiskt korrekta stormtrupperna slagit knut på sig själva igen: den honungsälskande starke björnen Bamse har nämligen gått och blivit sverigedemokrat på gamla dar. Det anser i alla fall många efter att Mattias Elftorp, serieskapare, skrivit om ”världens dummaste björn” i Helsingborgs dagblad.

Den starke Bamse, dopad med dunderhonung, ser det som sin självklara plikt att skydda de svaga i världen. Någonting som rimmar illa med dagens migrationspolitik, där det högsta målet verkar vara att så få som möjligt ska få stanna i Sverige.

[...]

Naturligtvis står det ingenting om åldersbestämning genom skelettröntgen eller om frihetsberövande (så kallad förvarstagning) av personer som misstänks för att inte vara samarbetsvilliga vid avvisning. Inte heller står det om hur mycket som hänger på den första intervjun eftersom det anses som bristande trovärdighet om man kommer på fler detaljer vid senare tillfällen, och trovärdighet väger tyngre än faktiska asylskäl.

Kanske hade det blivit en mindre passande serie för barn om Meles i serien hade sytt ihop sin mun i en desperat protest mot avvisningen. Problemet är bara att sådant händer i verkligheten och att den här serien är ett försök att ge en retuscherad bild av just den verkligheten.

[...]

Det värsta är sista sidan. Meles och hans föräldrar kommer tillbaka till sin släkt i hemlandet efter att ha blivit utvisade. Allt är så fint och idylliskt och de hade det rätt bra där ändå. Särskilt nu när han har med sig sin fina svenska modelljärnväg. I sista rutan är hela familjen lycklig och det går inte att ta miste på budskapet: Det är nog ändå bättre att bli hemskickad än att få asyl och inget ont kommer att hända dem som Migrationsverket har bestämt saknar asylskäl.

Jag får ont i magen av det här.

Kanske borde jag gå ut och leka med mina kompisar så det går över?

HD

Ola Andréasson, vd för Bamseförlaget, kommenterar reaktionerna för Resumé:

– Vi förstår inte alls den här kritiken. Det här var ett särtryck som gjordes till Migrationsverket och är ett sätt att informera ensamkommande barn och barnfamiljer vad som händer under asylprocessen, säger Ola Andréasson till Dagensmedia.se och fortsätter:

– I serien får ett av barnen stanna medan det andra får återvända. När man ska tala om asylprocessen för barn är det väl bara rimligt att berätta att det är så det kan gå.

Resumé

Relaterat

PI: Tidningen Bamse skall hjälpa asylsökande "barn"

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt