torsdag 5 maj 2011

Fel att neka flykting bidrag till hemresa

SVERIGE ÄR FANTASTISKT Den 18-åriga mannen kom till Sverige och Sandviken som flykting. Med uppehållstillståndet säkrat var tydligen inte situationen i hemlandet så akut längre då han ansökte om försörjningsstöd för att kunna åka på semester till sitt hemland och hälsa på sin familj – dessutom ville han ha matpengar till semestern. Kommunen sa nej men har nu fått bakläxa av förvaltningsrätten.

Den var Sandvikens individ- och familjeomsorgsförvaltning som nekade mannen bidrag för semesterresan med hänvisning till att försörjningsstöd inte beviljas för resor utomlands, därför kunde heller inte matpengar avseende utlandsvistelser anses skäligt.

Mannen överklagade då ärendet till förvaltningsrätten och påpekade bland annat att en bekant från en grannkommun fått halva resan betald till samma land av socialtjänsten, det skulle dessutom vara ”känslomässigt värdefullt” för honom att träffa familjen.

Förvaltningsrätten dömer till mannens favör och river upp det gamla beslutet, de anser det vara fel att avfärda en ansökan om försörjningsstöd endast utifrån att den sökande vill åka utomlands, av samma skäl är det också fel att säga nej till matpengar.

"Den som uppbär ekonomiskt bistånd är inte belagd med reseförbud, varken till annan kommun eller till utlandet", skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Förvaltningsrätten konstaterar också att det enligt praxis kan finnas skäl att bevilja bidrag till en utlandsresa om det är nödvändigt för att möjliggöra umgänge mellan föräldrar och barn.

Arbetarbladet

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt