torsdag 5 maj 2011

Kriminalvårdskandal: Morddömd ringde och sms:ade under häktningstiden

SKANDAL Den 11 september 2010 hade en tjej efterfest på Kringelvägen i Växjö. Till festen anslöt flera kriminella. Den 30-årige Kenny Malmberg och hans kompisar kom i storbråk med Mauricio Alejandro Contador Olivera, 1979, och hans gäng. Det slutade med att Kenny knivhöggs med tre knivhugg. Det dödande knivhugget hade ett djup på 14,5 centimeter.

Mauricio Alejandro Contador Olivera dömdes av Växjö tingsrätt den 21 feburari för mord till fängelse i 12 år och fick betala skadestånd med 150 000 kronor. Oliviera nekade hela tiden till brott och kom med en mängd efterhandskonstruktioner. Den 14 mars överklagade han domen till Göta hovrätt. Den förhandlingen avslutas i nästa vecka.

Skandalen

Nu finns det uppgifter som är ytterst graverande för häktet i Växjö och Jönköping och väcker frågor om häktenas rutiner.

Under tiden han satt i häktet inför tingsförhandlingen hade han fulla restriktioner och fick inte ha någon obevakad kontakt med omvärlden. Allt för att inte störa den känsliga mordutredningen. Men på något sätt lyckades han få tag på en insmugglad mobiltelefon med kontantkort som han hade för att ringa andra som var aktuella i mordutredningen. Han ringde och skickade sms vid drygt 10 500 tillfällen. Emellanåt ringde han timslånga samtal. Detta pågick perioden oktober till början av februari och upphörde först när ett vittne berättade under rättegången att han kontaktats av Mauricio Olivera.

Kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz säger att man fick kännedom om en telefon redan när han satt i Växjös häkte under hösten. På hennes begäran flyttade man honom från Växjöhäktet till Jönköping. Mauricio Alejandro Contador Oliveras celler genomsöktes vid upprepade tillfällen utan resultat. Polisens kartläggning visar dock att Mauricio Alejandro Contador Olivera lyckades få med sig telefonen till Jönköping och senare även vid återkomsten till Växjöhäktet.

Kriminalvårdschefen Joakim Ringek ansvarar för de båda häktena men vill inte kommentera uppgiften.

- Det finns en pågående förundersökning (om tjänstefel, anm PI) och innan den är klar vill jag inte kommentera någonting, säger Joakim Ringek.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt