lördag 7 maj 2011

Somalier fick sju år för mordförsök ej utvisad

MORDFÖRSÖK Den 11 januari larmades många poliser till en närlivs på Mariebo i Jönköping. Händelsen anmäldes först som ett rån, men det visade sig handla om ett mordförsök .

Lokal media skrev om händelsen på sitt eget halvkorrekta vis:

Det var utanför Mariebo livs som en man i tisdags i förra veckan fick en pistol riktad mot sig, i vad som uppges vara ett relationsdrama. Skott avlossades också, och även en kniv ska ha använts i bråket. Den misstänkte, en man i 40-års åldern, sitter häktad i väntan på att åklagaren Klas Hellgren ska väcka åtal. Misstankarna riktade mot mannen är att han varit i Jönköping med ett överlagt syfte att döda den nu skadade mannen, och dessutom är han misstänkt för grovt vapenbrott.

I Mariebo kunde närboende inte förstå att något sådant här skulle kunna ske i deras område.

– Här som är så lugnt…Det är fruktansvärt. Man önskar ju att alla här skulle få vara trygga, säger en kvinna som bor strax intill.

Mannen, som ska vara medborgare i ett utomeuropeiskt land, är enligt tingsrättens uppgifter bosatt i Göteborgstrakten men ska ha haft nära känningar till offren i Jönköping. Mannen är sedan tidigare också dömd för flera olika brott. Han har inledningsvis nekat till mordförsök och grovt vapenbrott, men erkänt vapenbrott av normalgraden.

PI:s version

Den somaliska muslimen Hassan Mohammed Ali var tidigare gift med somaliern Faisa och de har tillsammans sju barn. Faisa är sedan år 2005 gift med somaliern Sulaiman och de driver tillsammans Mariebo Livs i Jönköping.

Den 20 januari 2010 gjorde socialtjänsten i Jönköping en polisanmälan mot Sulaiman där det påstods att Sulaiman hade våldtagit en av Hassan Mohammed Alis och Faisas döttrar. Förundersökningen mot Sulaiman lades sedermera ner.

Mordförsöket

När Hassan Mohammed Ali kom till Jönköping den 11 januari 2011 sökte han upp Suleiman i Mariebo Livs. Strax innan butiken skulle öppnas sammanträffade Hassan Mohammed Ali och Suleiman utanför butiken när Suleiman satte upp reklamskyltar. Hassan Mohammed Ali gick emot honom och sa "stanna det här är sista dagen i ditt liv". Suleiman svarade med orden "det är bara Herren (Allah) som bestämmer det". Suleiman sprang tillbaka in i butiken och ställde sig vid kassan i butiken. Han var rädd eftersom Hassan Mohammed Ali sagt att denne skulle döda honom och han visste inte vart han skulle ta vägen.

Hassan Mohammed Ali följde efter Sulemain in i butiken och avlossade ett skott från en pistol på ca en meters avstånd från honom. Enligt Sulemain stod de mitt emot varandra när skottet avlossades. Skottet snuddade honom i pannan och efteråt hade han ett märke i pannan efter skottet. Kulan träffade en plåthylla bakom Sulaiman och vidare in i en drickakyl. Därefter försökte Ali skjuta honom igen men skottet fastnade i patronläge.

När det första skottet avlossades kom det krutrök från pistolen och Sulemain kände efteråt att han hade fått krutrök i ena ögat. Samtidigt som skottet avlossades lutade han sig bakåt. Om han inte hade lutat sig bakåt så hade skottet gått in genom hans vänstra tinning.

Efter skottlossningen uppstod ett tumult mellan Hassan Mohammed Ali och Suleiman. Med sin ena hand tog han ett tag om Hassan Mohammed Alis hand, som denne höll pistolen i. Samtidigt fick han med sin andra hand tag i en kökskniv, som låg vid kassadisken, som han brukar använda för att skära loss rep som finns runt tidningar.

Suleiman gjorde allt för att försvara sig mot Hassan Mohammed Ali och utdelade såväl knytnävsslag som skallningar mot Hassan Mohammed Ali. Han och Hassan Mohammed Ali förflyttade sig ut ur butiken och han lyckades övermanna Hassan Mohammed Ali.

När polis kom till platsen pågick bråket mellan Suleiman och Hassan Mohammed Ali utanför butiken. Hassan Mohammed Ali låg på rygg på marken och på honom satt Suleiman. Pistolen låg en bit ifrån dem. På bilder syns blod på dörren till butiken och småpölar på marken, där någon av dem eller båda skurit sig på kniven.

Jönköpings tingsrätt dömde

  • Hassan Mohammed Ali, född 1967-01-12, medborgare i Somalia och skriven i Angered, försök till mord, olovlig körning, brott mot knivlagen och grovt vapenbrott till fängelse 7 år. Hassan Mohammed Ali ska utge skadestånd till Sulaiman med 92 000 kronor.

Han förnekar mordförsök och hävdar nödvärn.

Åklagaren yrkade inte på utvisning – vilket kan ha sin grund i att Ali har sju barn i Sverige, och därmed är det anhöriganknytning. Dock framgår det inte specifikt i domen.

Kriminellt CV

Hassan Mohammed Ali förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Lagfringen har huvudsakligen avsett narkotikabrott och trafikbrott. Senast dömdes Hassan Mohammed Ali den 10 april 2008 för olovlig körning och narkotikasmuggling till fängelse ett år och fyra månader. Av läkarintyget enligt 7 § personutredningslagen och det rättspsykiatriska utlåtandet framgår att Hassan Mohammed Ali har reagerat mycket starkt på att Suleiman, enligt hans uppfattning, har utsatt hans 13-åriga dotter för sexuella övergrepp.

I det rättspsykiatriska utlåtandet beskrivs Hassan Mohammed Alis symtom som maladepressiv akutstressreaktion med ångest och nedstämdhet (tuggat mycket kat).

Vid den rättspsykiatriska undersökningen har, enligt utlåtandet, inget framkommit som tyder på att Hassan Mohammed Ali har några psykiska sjukdomstecken som är att betrakta som allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningstillfället eller vid undersökningen samt att det inte finns förutsättningar för rättspsykiatrisk vård och ej heller finns något fängelseförbud. Påföljden ska bestämmas till fängelse och straffets längd bestämmas till det samlade straffvärdet för de åtalade gärningarna, sju år.

Hassan Mohammed Alis version

Sedan han och Faisa separerat reste han till Somalia tillsammans med sin ena dotter och son. I november 2009 berättade hans dotter att Suleiman hade våldtagit en av hans andra döttrar. När han fick höra det så svartnade det för hans ögon. Han kontaktade Faisa för att tala om den saken. Faisa sa att hon hade sparkat ut sin man och att allt var bra. Hon hotade honom och han fick höra att det fanns personer som väntade på att få döda honom. Han återvände till Sverige i juli månad 2010.

Han anmälde hotelserna och våldtäkten till polisen. Han talade även med sin dotter. Hon hade dock blivit "hjärntvättad". Anledningen till att han åkte till Sverige var att han ville tala med Suleiman. Dessförinnan hade han försökt komma i kontakt såväl med Suleiman som med Faisa på telefon. Vad han ville var att säga till Suleiman att han ville tala med honom. Han hoppades på att Suleiman skulle förstå att denne hade gjort fel och skulle erkänna vad han hade gjort. Pistolen skaffade han tre dagar innan han kom till Jönköping. Han köpte den och tillhörande fyra patroner för att kunna försvara sig.

Domstol

Jönköpings tingsrätt, mål nr B 119-11

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt