söndag 15 maj 2011

Fremskrittspartiet vill förbjuda hijab

NORGE Nyligen rapporterade vi om Fremskrittspartiets kongress som pågår i dagarna, och ett uttalande från en partimedlem som menade att invandrarkillar, på grund av kulturella skillnader, är aggressivare än norska (läs mer). Nu kommer nästa ”kontroversiella” ståndpunkt: partiet till förbjuda hijab (slöja) i förskolan, grundskolan och på fritidshemmen.

Fremskrittspartiets invandringspolitiske talesman, Per Willy Amundsen, säger att religiösa huvudbonader är den starkaste form av förtryck som finns: – Att tvinga barn att bära en islamistisk symbol ska inte tolereras i ett fritt samhälle som Norge.

Tidigare har Frp lagt fram ett förslag i Stortinget om att förbjuda hijab i lågstadiet, men nu vill man alltså se ett förbud för förskolan, hela grundskolan samt fritids.

Frp:s partiledare, Siv Jensen, och de två vice ordförandena, Per Arne Olsen och Per Sandberg, röstade emellertid mot att inkludera fritids i förbudet.

- Fritids är frivilligt, det bör inte bli någon ny offentlig institution, därför är det inte lika självklart med ett förbud där, säger Sandberg.

Något majoriteten på kongressen alltså inte höll med om.

- Det är en arena där det offentliga kommer i kontakt med små barn. Därför är det lika naturligt med ett förbud där som i skolan och förskolan, säger Amundsen.

Politisk.no

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt