onsdag 18 maj 2011

Hovrätten fastställer livstid för irakisk dubbelmördare

MORD Den 36-årige irakiern Wisam Kadhim arbetade som busschaufför och var tidigare inte känd av polisen, som beskriver honom som mycket farlig. Det visade sig när tre olika män hade varit intresserade eller haft relation med hans olika kvinnor, något som resulterade i dubbelmord och ett mordförsök på grund av hans explosiva svartsjuka.

Mordet i Rotebro

Natten mellan tisdagen den 9 februari och onsdagen den 10 februari 2010 upptäckte en privatperson att en man låg orörlig på Ebba Brahes gata i Rotebro. Polisen fick in larmet klockan 23:56. Den mördade var Ararad ”Aris” Wartanian, 31 år. Han kördes i ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna där det konstaterades att han var död, skjuten i huvudet. Motivet var svartsjuka. Wisams flickvän hade tidigare varit ihop med Ararad Wartanian.

Aris var utbildad på KTH och jobbade där som ingenjör. Gift. Två barn, fyra och ett år gamla. Han förekommer inte i straffregistret och hade ingen känd hotbild. Ararad var aktiv fotbollsspelare och spelade i Armeniska FC, där han var mycket omtyckt. I "Efterlyst" berättade hans fru Linda Wartanian:

Sent på kvällen 9 februari ringde telefonen hemma i villan hos paret i Rotebro utanför Stockholm. En person som sa sig bo i området påstod att han under en tid fått deras post från Kronofogden. Nu ville mannen att Ararad skulle komma och hämta posten, det var viktigt för nu hade det kommit ett inkassobrev. Trots att klockan var elva gick Aris ut på gatan.

- Jaja, jag hämtar väl posten, sa han. Du kan väl börja leta efter mig om det tar för lång tid, sa han så där på skämt.

Men när han kom ut på gatan, några hundra meter från hemmet, sköts han i huvudet med ett grovkalibrigt vapen. Mordet förbryllade utredarna.

-Vi har aldrig känt oss hotade. Han har aldrig haft en ovän, säger Linda.

Mordet i Skärholmen

Kring midnatt, natten till den 4 mars 2008 på Idholmsvägen i Skärholmen, fick Raad Mikha, 35 år, ett mystiskt samtal när han satt och såg på fotboll. Det var en man som ringde och sa att Raad var tvungen att gå ner och parkera om sin bil eftersom den stod i vägen. Mannen lät övertygande och han gick ner till parkeringen. Strax därefter hörde Raads då gravida fru, Elvine, en skottsalva avlossas. Hon sprang ut och fann honom i en blodpöl. Polisens tekniker hittade sedan nio kulor och 15 tomhylsor på platsen. Förutom att han efterlämnade sin gravida änka hade han en då ettårig son.

Motivet var Wisams svartsjuka. Han hade ihop det kort med en tjej, som tidigare hade varit ihop med Raad en längre tid. Flickvännen gjorde slut med Wisam och gick tillbaka till Raad. Ett par år senare ältade Wisam detta och tålde inte uppbrottet.

Mordförsöket i Zinkgruvan

Den 4 december 2008 i Zinkgruvan, Askersund sköts den då 50-årige kocken och restaurangägaren Luis Vasconcelos kallblodigt ner utanför sin bostad i Zinkgruvan. När han i mörkret höll på att lasta ur sin bil smög "skytten" fram och avlossade sitt vapen. Tre skott träffade mannen i magen och benen. Tack vare rådigt ingripande av familjemed-lemmar och grannar som inledde första hjälpen med att stoppa blodflödet så överlevde Luis. Han vårdades därefter lång tid på sjukhus.

Motivet: Luis Vasconcelos hade skrutit om paketet han hade mellan benen samt flörtat med Wisams flickvän som tidigare jobbat för Luis på hans restaurang.

Utredningen

Polisen kunde icke förstå varför männen mördades eller först se en koppling. Än mindre hade man någon misstänkt. Men ett tips visade sig vara avgörande. Dagen före mordet på Ararad Wartanian hade någon gjort sökningar på Eniro om honom. IP-numret visade sig tillhöra hans mamma (både hon och hans flickvän satt anhållna en tid misstänkta för skyddande av brottsling). Polisen hittade flera vapen och ammunition vid en husrannsakan samt noteringar om tidigare brottsutsatta personer i hans lägenhet i Tyresö.

Wisam greps och åtalades sedermera för mord i två fall, försök till mord, vapenbrott, anstiftan till misshandel, stämpling till grov misshandel, med mera. Ytterligare en greps, Ziad Abouali, född 1987, som åtalades för två misshandelsfall enligt nedan övriga åtalspunkter.

Misshandel av rektorn

Wisam Kadhim (anstiftan till) gav Ziad Abouali i uppdrag att hitta tre andra som kunde misshandla en rektor för att denne ”skulle sluta knulla småflickor”. Wisam skickade även hotbrev till rektorn. De tre männen trängde sig in i rektorns bostad 2004 och misshandlade honom svårt.

Allting bottnade i en tidigare händelse. Wisam gick då på konstskola och hade en romans med en tjej i klassen. Denne polisanmälde Wisam för sexuellt tvång – på uppmaning av rektorn.

Grov misshandel av kusinen

Wisam Kadhim lät Ziad Abouali söka upp kusinen – som Wisams pappa hjälpt till Sverige – eftersom kusinen hade en skuld att betala för hjälpen. Kusinen sköts i benet och hamnade i rullstol.

Grov misshandel

Av okänd anledning blev en irakier grovt misshandlad samt pistolhotad i sin parabolbutik av Wisam Kadhim samt okänd medgärningsman.

Vapenbrottet

Wisam Kadhim gömde undan en pistol av märket Glock, en pistol av märket Walther, två elpistoler, mer än 3200 patroner, två pipor, en konverteringssats till kaliber 22 och en ljuddämpare.

Vad Wisam sagt

Han genomgick en rättspsykiatrisk undersökning, men är inte allvarligt psykiskt störd. Under samtal med psykiatriker och psykolog vid häktningstiden sa Wisam vad han skulle göra med företagaren som skadesköts i Zinkgruvan när han kommer ut från häktet, att alla offren är svin, cancersvulster och ohyra, att de är orsaken till hans olyckliga förhållande med flickvännen.

Han fick diagnosen ”uppvisar ett oerhört lättkränkt tillstånd.”

Attunda tingsrätt dömde

Wisam Kadhim, född 1974, för två mord, ett mordförsök, grov misshandel, anstiftan till grov misshandel, grovt olaga hot och vapenbrott till livstids fängelse – mot sitt nekande.

Attunda tingsrätt, mål nr B 1623-10. Dom meddelad den 28 december 2010. Hela åtalet.

Hovrätten

Svea hovrätt har nu fastställt tingsrättens dom. Det finns inget yrkande om utvisning såvitt PI förstår.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt