söndag 15 maj 2011

Mordbrand på muslimsk friskola

MORDBRAND Strax före fem på söndagsmorgonen inkom brandlarm till brandkåren om Bergholmsskolan på Bergsrådsvägen 3 i Bagarmossen i södra Stockholm. Man kunde snabbt konstatera att den var anlagd då man fann fyra brandhärdar. Branden släcktes strax före klockan 7. Som mest deltog ett 40-tal brandmän i släckningsarbetet. Skolan fick större skador i bland annat taket, men byggnaden räddades.

Expressen med flera medier skriver om branden men vi får inte veta så mycket mer:

Enligt skolans rektor Semira BenChikah brann det enbart i en del av byggnaden som inte hyrs av Bergholmsskolan utan står tom i väntan på rivning.

Bergholmsskolan är en grundskola med drygt 900 elever och låter ju som vilken skola som helst. Ett annat namn på skolan är – Alzahraá Idealiska Akademi, i princip en islamisk friskola. Den startade 1997 och låg tidigare i Älvsjö. 2008 flyttade man till nuvarande plats. På sidan skriver man ”Skolan erbjuder dagligen frukost, lunch och mellanmål/efterrätt. Vi serverar endast halal.” Och ”skolan har bönerum för de elever som önskar be”. En muslimsk klass tog flyget till Skåne och besökte ett vikingamuseum.

Fram till mars 2010 bedrev man även en förskola för barn mellan 1 och 5 år, men efter en skolinspektion 2009 fick ägaren flera anmärkningar som skulle åtgärdas. Tre månader senare hade inget hänt. En ny inspektion gjordes i februari 2010. Inget hade hänt. I mars 2010 drogs tillståndet in.

Hela dokumentet

2003 framkom att bara 2 av 16 lärare var behöriga. Och läraren Mattias avslöjade 2007 i en bloggpost hur Alzahraa Idealiska Akademi bröt mot skollagen:

”Det är med en lättnadens suck jag ser att Alzahraa Idealiska Akademi har fått avslag på sin ansökan om att få ta över Solbergaskolan. Varför? Är det för att det är en muslimsk friskola, Nope. Är det för att det är en religiös friskola? Ja, delvis. Religiösa friskolor är ett aber i det svenska samhället då de i princip per definition inte kan följa läroplanen. Är det för att jag har insyn i hur Alzahraa funkar? Ja, helt och fullt. Jag har själv arbetat på akademin för några år sedan. Ett på flera sätt belönande arbete där jag lärde mig mycket om den muslimska kulturen och lärde känna underbara barn och kollegor.

Men man fick också se vissa obehagliga baksidor, lärare som inte anmälde känd misshandel i hemmen, det fanns ett ämne att välja i fria aktiviteter, det var islam, vilket gjorde att islam i praktiken var ett obligatoriskt ämne. Den största anledningen att föräldrar satte sina barn i skolan upplevde jag var för att man skjutsade barnen från hela Stockholm till skolan och barnen därför slapp utsättas för den omkringliggande världen. Barnen fick på det sättet väldigt lite kontakt med den omvärld de sen kommer att leva och verka i. Något som knappast är förenligt med skolans uppdrag att göra eleverna redo för livet som vuxna.

Men det finns en annan sak också och det har att göra med varför jag slutade arbeta på skolan. Vi var på en föreställning med Moraträsk, där det uttrycktes både sexistiska och homofoba skämt och uttalanden från scenen. Inför förskole- och lågskoleelever. Efter att jag på nästkommande personalmöte påtalade detta och att jag inte tyckte att vi skulle gå på homofoba föreställningar märkte jag att detta inte fanns med i det obligatoriska protokollet som skulle läras av föräldrarna, och jag blev kallad till rektorn som meddelade att jag inte längre kunde ha kvar mina arbetsuppgifter utan skulle degraderas till en betydligt sämre tjänst. Någon motivering till detta kunde jag inte få. Med andra ord, att stå upp för de homosexuella ger en sparken på Alzahraa Idealiska Akademi. Därför är jag glad att de inte får fler uppdrag än de redan har!”

Mattias

Och han är dessutom vänsterpartist.

Drift av friskola ger miljonregn

Friskolornas ägare i Sverige får stora statsbidrag. Ett exempel är Baggiumkoncernen som fått 112 miljoner kronor fram till förra läsåret för bedriva lärlingsutbildning vilket i sin tur inte lett till önskat resultat, att få ett jobb. Skolinspektionen har kommit med kraftig kritik så sent som i denna månaden. Samtidigt tar friskoleägarna ut miljonutdelningar till sig själva. Låt oss därför återvända till den muslimska friskolan. Ägarna heter

Mushtak Abrahim Abdul Baki och hans fru beslöjade fru, Zaineb Al-Kadhi. Hon har tidigare varit biträdande rektor.

De har också fått statligt mångmiljonbidrag för att bedriva skolan. Frågan är hur mycket de tagit ut till sig själva?

Kåk för 20 miljoner

Förutom bolagen Al-Zahraa Idealiska Akademi AB och The Education Academy Rose AB kopplade till skolan har hustrun tidigare stått som ägare till Creation IE AB. Bolaget var i sin tur skriven på Duvbergsvägen 68 – en luxuös villa och smaklös orgie med porslinsliknande golv, marmor, guld, arabiska tavlor, mosaik, stor inomhuspool, säkerhetsanordningar, kameror, med mera. Tyvärr finns det inte längre bilder att tillgå på husets interiör. Paret lät mäklaren Erik Ohlsson ta hand om försäljningen sensommaren 2010 och utropspriset var på saftiga 17 miljoner kronor. Kartbild på kåken

Bostadstyp: Villa. Antal rum: 10 rum. Boarea: 329 m². Biarea: 297 m².
Tomtstorlek: 6 358 m². Avstånd till hav: 12 000 m. Kvadratmeterpris: 60 790 kr/m². (Källa: Boolia)

Huset ska numera vara såld – för 20 miljoner kronor.

Mordbranden

Rivningsdelen antänds. Inte själva undervisningslokalerna. Det är en märklig omständighet. Fria spekulationer:

1) Om det är elever eller gäng i området kanske de tände på rivningsdelen för de inte ville förstöra sin egen skola? Det hade ändå kunnat utveckla sig till en storbrand.

2) Försäkringsbedrägeri av friskoleägarna (kanske genom anstiftan). Istället för att tända på själva undervisnings-lokalerna lät man antända rivningsdelen i hopp om en spridning, dessutom är det inte lika uppenbart då med uppsåtet att komma åt undervisningsdelen?

3) ”Svenssons” som avskyr islamska skolor/islam. Borde man inte då antänt skolan direkt eller man tog första bästa lokal i hopp om en snar spridning? Å andra sidan, finns det verkligen dylika ”Svenssons” därute?

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt