måndag 16 maj 2011

Gäng fick fängelse efter brutalt rån i villa

VILLARÅN Den 15 mars stormade tre maskerade killar in i en villa i Källviken i Falun. De var beväpnade med bland annat knogjärn och batong. I villan fanns mamman och hennes son i 20-årsåldern. Sonen misshandlades och fick två tänder utslagna. Bytet vid rånet blev smycken, klockor och ett par datorer. I två dagar låg sonen och mamman kvar på sjukhuset, där de behandlades bland annat för psykiska skador och sonen för fysiska skador.

Polisen kunde sedan snabbt gripa fem män i omgivningarna kring huset. De tre maskerade och en fjärde som agerade chaufför tillika både barndomskamrat och skolkamrat med den rånade sonen. Bland annat var han hembjuden till rånoffrets studentfest. Den femte, en 33-åring, släpptes men är fortfarande misstänkt för medhjälp till rån. De fyra övriga häktades och åtalades grovt rån.

Sonen berättar

Under rättegången berättade sonen om hur han tvingades runt i villan i jakten på värdesaker och kontanter. Han sa också om hur hans hem blivit en permanent brottsplats, att han fruktade för sitt liv och hur rånarna har slagit i sönder hans tillvaro. Framförallt är han chockad över det faktum att barndomskamraten deltog och ledde dit sina kompisar för att råna.

Sonen såg rånarna när de var på väg till huset och när det ringde på dörren lyckades han hindra sin mor från att öppna. Sonen ringde polisen och i larmsamtalet kan man höra hur gärningsmännen slår in ett fönster för att sedan ta sig in. Modern hade då låst in sig men var hela tiden livrädd, framförallt vad de skulle göra med hennes son. Hon vågade sig först ut när det var tyst och lugnt. Då hittade hon sin brutalt misshandlade son.

Gärningsmännens inställning

Chauffören vidhöll att han inte förstod eller kände till att kompisarna skulle råna just den sonen tillika hans barndomskompis. Han erkände dock att han körde de tre andra till villan – men inte att han gjort sig skyldig till något brott.

De tre andra erkände att man varit inne i villan men i övrigt var det fåordigt. Två av killarna påstod även att de trodde man skulle råna en annan kriminell man. En av rånarna sa i förhör ” Jag talar för mig själv och kommer inte kommentera vad andra gjort. Men det var så jävla dumt. Mitt livs största misstag”. Trion i huset erkände rån av normalgraden.

Rättegången

Kammaråklagare PG Persson i målet hävdade att gärningsmännen visat synnerlig råhet och att rånet därför var grovt. Han ansåg även att alla fyra är att anse som gärningsmän. Men tingsrätten menade att det rör sig om ett mycket allvarligt rån av normalgraden, alltså inte grovt även om det är på gränsen till det. Den nyansskillnaden gav något mildare påföljd än om det vore betraktat som grovt rån. Minimistraffet för det är fyra års fängelse.

Falu tingsrätt dömde

  • Farah Abdikarim Mahamud, född 1983, skriven i Falun men medborgare i Somalia, för rån och narkotikabrott till fängelse 3 år 6 månader. Utvisas ej. Han förekommer under sex avsnitt i PBR (Polisens belastningsregister)
  • Jesper Anton Björklund, född 1987 och från Falun, för rån, narkotikabrott olovlig körning, rattfylleri och dopningsbrott till fängelse 3 år 6 månader. Förekommer under sex avsnitt i PBR.
  • Rodelio Lidström, född 1985 och från Gävle, för rån, narkotikabrott och brott mot knivlagen till fängelse 3 år 6 månader. Han förekommer under nio avsnitt i PBR.
  • Emanuel Zakrisson, född 1986 och från Märsta, för rån och narkotikabrott till fängelse 3 år 6 månader. Han förekommer under fem avsnitt i PBR.

De ska solidariskt utge skadestånd med 56 000 kronor till sonen och 25 000 kronor till hans mor.

Domstol

Falu tingsrätt

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt