lördag 7 maj 2011

Muslimer vägrar följa hygienregler på badhus

BADHUS Den lokala Stockholmstidningen Södra sidan riktar sig till boende i mångkulturella Fittja, Bredäng, Botkyrka m fl. Nu handlar det om Skärholmens badhus. Ett par förmodade svenska badhusbesökare har skrivit en insändare där de anser att badande invandrare, dvs muslimer, som inte följer hygienreglerna. Många vägrar duscha nakna, tar ej av sig i bastun, med mera.

Enligt Skärholmens simhalls regler ska alla som badar ha badkläder på sig. det är viktigt för både hygien och trivsel. före bastubesök och bassängbad måste man av hygieniska skäl duscha och tvätta sig noga. Varken i bastun eller i duschen får man ha badkläder på sig, även det av hygieniska skäl.

Insändaren i sin helhet

”Vi är några trogna besökare i Skärholmens simhall som brukar prata om varför det är så många som nonchalerar de regler som finns uppsatta i badet. Det är svårt att prata om för det blir lätt avfärdat som fördomar, att man dömer en grupp eller pekar ut "invandrare". Icke desto mindre är det ett faktum att det som vi pratar om nästan alltid gäller personer med invandrarbakgrund, åtminstone i Skärholmens simhall. Därför undrar vi:

  • Varför tar man inte av sig underkläder eller badkläder när man duschar? (Det står på ett anslag att man ska göra det)
  • Varför går man med badkläder eller underkläder in i bastun utan att sitta på handduken? (Det står på anslaget inga badkläder i bastun)
  • Varför går man in i bastun direkt från gymmet eller från omklädningsrummet direkt in i bastun? (Det står att man ska duscha innan.

Det måste ju finnas skäl till detta beteende och vi har försökt att lista några.

  • Religiösa eller kulturella skäl – att inte visa sig naken för andra (ungefär som att kvinnor bär sjal)
  • Blygsel – är uppfostrad att inte visa sig naken
  • Nonchalans – man struntar i vilka regler som finns

Hygienokunnighet – man förstår inte att man drar in bakterier om man går in i bastun med underkläder eller badkläder

Personalen verkar ha gett upp och säger inte längre till när reglerna inte följs. Man ser dessutom sällan personalen och vi tror att det finns ett samband med att de undviker att gå in eftersom de inte vågar säga till på grund av otrevligt bemötande.

Det sitter för övrigt ofta två i receptionen när man kommer och en skulle ju kunna gå in och kolla så ordningen upprätthålls. Vi menar att detta beteende gör att fördomar och uppfattningar om olikheter förstärks. Det känns som de som inte följer regelverket har tagit över och vi övriga som sköter oss får finna oss i det eller byta simhall som också många gjort.

Däremot tycker inte vi att städningen är något stort problem. Det är en bra anläggning med trevlig personal men det håller på att spåra ur. Om det är blyghet det handlar om kan de ju ha en handduk runt midjan i bastun och vända sig bort när de duschar.”

Några trogna besökare som vill ha en förändring

Södra Sidan, sid 16

Södra sidan ställde även en fråga jämte insändaren:

Håller du med? Har insändarförfattarna rätt? Handlar det om
kulturella skillnader i synen på nakenhet, eller är det en generationsfråga hur man beter sig i bastun? Skicka dina tankar till: redaktion@ sodrasidan.se.

Tidningen besöker badhuset

Badhuschefen Thomas Lindell Taylor accepterar inte att det är något fel på invandrarna och anser att skribenterna pekar ut dem, att de inte skulle följa reglerna. Underförstått: det är rasistiskt och fördomsfullt.

Iställer handlar det om – håll i er nu – en generationsfråga.

– Ja, jag tror att det handlar mer om det. De unga har nog inte alltid koll på reglerna. För jag tror inte att det handlar om att de inte bryr sig. svårt känna till reglerna

Lars Birdal, badmästare och simlärare, tror inte heller att nonchalans är en faktor.

– Det är svårt att känna till reglerna om ingen lär en. Vi har informationskampanj en gång om året, när vi talar om vad som gäller med hygien. Det kanske inte alla har med sig hemifrån. Sedan känns inte nakenhet naturligt för alla, speciellt inte om föräldrarna säger att man inte ska ta av sig inför andra, säger han.

Personalen försäkrar att de säger till om någon bryter mot reglerna.

– Simhallen är som ett minisamhälle och problem som finns i samhället, finns här också. Regler är till för att följas, med de flesta av oss har nog gått mot röd gubbe någon gång också, säger Lars Birdal.

Generationsfråga? Knappast!

Muslimen Alameri Noori intervjuas och säger i klartext:

– Jag är muslim och för mig finns det två regler att följa: de som står här, och de som religionen säger mig. Jag kan inte klä av mig införpersoner som jag inte känner, och jag får inte heller kolla på någon annan som är naken. Så jag duschar med badbyxor och byter om på toa, säger han. Och betonar att det här är hans tolkning av islam.

– Det finns många muslimer som struntar i det här. För mig handlar det också om att jag inte tycker om att vara naken inför andra.

Duschbås löser allt, tycker MP

Den turkiska miljöpartisten Bayram Uludag från Botkyrka föreslog tidigare att man ska bygga duschbås i Fittjabadety. I princip att vi viker oss för islams regler och mellanösternkulturen. Då vågar alla bada.

Först levererade han ett medborgarförslag och sedermera en motion till kommunfullmäktige i Botkyrka om att sätta upp duschdraperier i simhallar och idrottshallar. Hans motivering handlade om många unga inte ville duscha nakna inför andra. Men förslaget röstades ned, bland annat för att det ansågs kosta för mycket.

– För många handlar det om missnöje med utseendet. Folk har berättat för mig att de blivit sexuellt trakasserade i barndomen och därför inte vågar visa sina kroppar. Kulturella aspekter kommer också upp ofta. Men det här är ett önskemål som inte bara kommer från personer med invandrarbakgrund, säger han.

Södra sidan sid 4

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt