fredag 5 november 2010

Ännu ett självmordsattentat i Pakistan

TERRORISM I samband med fredagsbönen i en bymoské i närheten av Peshawar sprängde sig en självmordsbombare till döds den femte november. I dådet har minst 50 människor omkommit samt uppemot 100 skadats. Bland de döda finns minst elva barn. Lokala talibaner under viss befälhavare Tarik har tagit på sig ansvaret för bombdådet, rapporterar RIA Novosti.

Bomdådet utfördes i byn Dara Adamkhel som ligger i det federalt administrerade stamområdet (FATA-Federally Administered Tribal Areas). Området är känt för att delvis ligga utanför lagen samt för sin handel och smuggelvägar in i Afghanistan. Det var i det här området som talibanerna sökte skydd när Norra Alliansen under ledning av USA störtade taliban-styret i Afghanistan.

Orsaken till bombdådet kan vara att talibanerna ville likvidera en släkting till en lokal ledare, påstår källor till RIA Novosti. Vem denna släkting är eller är släkt med är inte känt. Platsen omkring den aktuella moskén uppges vara omringat av säkerhetstrupper och räddningsresurser finns på plats. Dödsantalet kan komma att stiga då det finns flera svårt skadade människor enligt RIA Novosti.

Peshawar är en stad i provinsen Khyber-Pakhtunkhwa i nord-västra Pakistan och har 1,5 miljoner invånare. Staden var fram till 1000-talet ett centrum för buddhism, men erövrades av turkiska muslimer år 988. Traditionellt har staden Peshawar tillhört afghanerna, oaktat om dessa i sin tur styrts av moguler eller perser. I samband med britterna ankomst 1812 blev det ändring på det. Det var britterna som såg till att det upprättades gränser som än idag gäller mellan Afghanistan och Pakistan. Dock, har vissa delar av lokalbefolkningen andra åsikter om de internationellt erkända gränserna.

Antalet döda vid terrorattack i pakistansk moské uppemot 60 människor (ryska).
Mängden offer i explosionen i Pakistan överstiger 50 människor (ryska).
Dara Adamkhel
Peshawar

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt