lördag 27 november 2010

Jan Björklund (FP) svarar på elevfrågor om niqab i skolan

SKOLAN Utbildningsminister Jan Björklund fick frågor och grillades av en ung elev. På en del av dem svarar han följande:

Hur har skolan förbättrats sedan ni fick makten?

– Det tar lång tid, än så har det inte blivit några synbara resultat. Nu har vi genomfört många reformer, vi gör nytt betygsystem, nya läroplaner, ny lärarutbildning, nya bestämmelser för att upprätthålla ordning. Många förändringar genomförs vid årsskiftet 2010. Det kommer ta lång tid innan alla reformer gett resultat i slutbetyget.

Varför tycker du det är så viktigt vad man har på sig i skolan – ska man inte få klä sig som man vill?

– Inom en gräns. Det är klart om någon kommer i bikini till skolan bör man agera. Vi har ingen skoluniform i Sverige och det är bra. Därför är det viktigt att man klär sig på ett någorlunda anständigt sätt.

Du vill göra det möjligt att förbjuda niqab och burka i klassrummet – vilka huvudbonader tycker du är okej att ha på sig på lektionerna?

– Du kan inte förklä på ett sätt som försvårar eller förhindrar undervisningen. Kommer det någon klädd i rånarluva är det samma sak. I undervisningssituation är det kommunikation mellan människor, kommunikation är inte bara att man skriver. I grupparbete tittar vi varandra i ansiktet. Så mycket kommunikation sker med ansiktet. Täcker man ansiktet försvåras undervisningen allvarligt. Det håller skolverket och lärarförbunden med mig om.

Är keps okej?

– Det försvårar inte undervisningen. Det är upp till varje lärare att bestämma.

Hur skulle det kännas om någon ville förbjuda slipsar i Riksdagen?

– Jag säger att man får bestämma själv.

GP

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt