lördag 27 november 2010

FBI lurade jihadist planterade falsk bilbomb

TERRORISM I landet som består av gummiryggar och batikhäxor är det förbjudet med brottsprovokation. Landet är Sverige. PI kan inte låta bli och undra hur många fler jihadister, organiserade ligor och enskilt grovt kriminella man hade kunnat sätta ur spel om det vore tillåtet? Men i USA är det tillåtet, och där spar man inte på krutet heller.

I augusti 2009 snappade FBI upp e-post mellan somaliern Mohamed Osman Mohamud, 19, (am. medborgarskap) och en kontakt i nordvästra gränsprovinsen i Pakistan, ett känt fäste för talibanrörelsen och al-Qaida. Enligt myndigheterna diskuterade Mohamed Osman Mohamud och hans kontakt i Pakistan möjligheten för Mohamed Osman Mohamud att resa till Pakistan och delta i “jihad”.

FBI drog igång en stor operation för att förhindra ett fullskaligt terrorantet på amerikansk mark. Under sommaren kontaktades Mohamed Osman Mohamud av en FBI-agent som spelade jihadist. Mohamed Osman Mohamud sa då att han ville utföra ett sprängattentat – under den traditionella julgransceremonin vid Pioneer Courthouse-torget i Portland, Oregon. Agenten och Mohamed Osman Mohamud träffades och testsprängde tillsammans. Han fick också frågan flera gånger om han verkligen ville genomföra det och om han insåg följderna. Svaret var ja. Mohamed Osman Mohamud var iskall och i allra högsta grad beredd att genomföra terrorattentat bland amerikanska oskyldiga barn, kvinnor och barn under julgransceremonin. “A clear and present danger”, som det kallas för.

FBI:s agenter tillhandhöll honom med en lastbil med vad somaliern trodde var fylld med sprängmedel. Och allmänheten kände heller inte till att de var aktörer i ett iscensatt terrorspel. I fredags kväll körde han och agenten lastbilen till torget och parkerade strax innan trädet skulle tändas med ett fullsmockat torg. De blev sedan upplockade av en annan agent som körde till tågstationen. Där fick han en mobiltelefon av dem som skulle utlösa detonatorn i lastbilen. Men inget hände. De sa till honom att kliva ur och pröva igen eftersom signalen inte var stark nog. Det gjorde han.

När polisen och FBI med dragna vapen grep Mohamed Osman Mohamud blev han våldsam och skrek “Allahu Akbar!”. Han riskerar nu livstids fängelse och en kvarts miljon dollar i böter. Åtalspunkten lyder “attempted use of a weapon of mass destruction”

Åtalet mot somaliern

Media

CNN – video
CBS News
Yahoo News
Fox News
Allvoices
MSNBC

Brottsprovokation

Används i länder som USA, Kanada, Frankrike, Italien, Storbritannien och Nederländerna.

I Sverige är det varken tillåtet eller uttryckligen förbjudet för polisen att provocera fram brott. Däremot är det tillåtet att provocera fram bevis och reglerna som anger var gränsen går utgörs av praxis från Justitieombudsmannen (JO) och Rikspolisstyrelsens riktlinjer. Eftersom det ännu inte finns någon uttrycklig lag om brottsprovokation rubriceras målen som tjänstefel, anstiftan till brott eller stämpling till brott.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt