fredag 5 november 2010

Landshövding: Ensamkommande är framtida entreprenörer

ENSAMKOMMANDE Drygt 500 ensamkommande äldre tonåringar från Somalia och Afghanistan inväntar idag att få ett boende i någon kommun. Därför skickade Migrationsverket, Rädda barnen och Barnombudsmannen ut ett gemensamt brev i somras där man vädjade till kommuner att ställa upp. Men responsen har varit närmast noll. Av de tio kommunerna i Västmanlands län tar fem emot 60 ensamkommande enligt avtal med Migrationsverket. Endast en kommun svarade på brevet. Rikard Svanegård på verket är därför kritisk och tycker att länet kunde ta emot fler. Det finns kapacitet anser han.

Så man skrev nyligen ett nytt brev till alla landshövdingar för att få dem att förmå sina kommuner att göra mer. En som nappade på detta är Västmanlands landshövding Ingemar Skogö (f d genereldirektör på Vägverket). Han skickade i sin tur ut ett brev alla kommunstyrelseordföranden där han ber dem att skynda på i processen.

Han tror ointresset bottnar i en rädsla och oro att dra på sig ekonomiska och sociala problem. Ingemar Skogö anser även följande om de ensamkommande från Somalia och Afghanistan:

– Samtidigt ska man ju ha klart för sig att det här är ungdomar som visat en väldig handlingskraft genom att ta sig till Sverige och förmodligen är framtida entreprenörer och duktiga i medborgare i Sverige.

Ingemar Skogö förstår att kommunerna kortsiktigt kan se det här åtagandet som ett problem.

– Men jag är övertygad om att i de här grupperna finns det många som kommer göra en stor nytta i det svenska samhället i framtiden.

SR

Vuxna män spelar ensamkommande barn

Titta på dessa bilder, och säg oss vad ni ser?

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt