söndag 21 november 2010

Djurrättsterrorister pressar pälsaffärer att skriva på kontrakt

DJURRÄTTSTERRORISM Kaliber i Sveriges RadioS P1 har studerat hur Djurrättsalliansen demonsterar utanför pälsaffärer och sedan kliver in för att pressa affärsägarna att skriva på ett kontrakt där man lovar att upphöra med sin pälsförsäljning. Om man säger nej fortsätter demonstrationerna och på natten attackeras deras fönster av Djurens Befrielsefront – som Kaliber funnit har nära kopplingar till alliansen. En av de aktiva i alliansen är en miljöpartist, Richard Klinsmeister i Göteborg, som säger sig ta avstånd från hot, trakasserier och vandalism men förstår dem som gör det. Polisen och butiksägarna anser att utpressningen är rena maffiametoderna.

Hör reportaget (eller läs det)

Från ett tidigare reportage:

– Vi ser det som en stor framgång för Djurrättsalliansen, men främst för djuren, säger Richard Klinsmeister, från Djurrättsalliansen. Vi vill uppmärksamma att cirka 1,2 miljoner minkar dödas i Sverige varje år för att säljas som päls och att det importeras päls från bland annat Kina där djur flås levande. Vi anser inte att djur är kläder och har därför riktat in oss på Göteborgs största pälsbutik, Andreassons.

Genom besök hos och demonstrationer utanför butikerna har såväl Göteborgs Djurrättsaktivister som Djurrättsalliansen försökt påverka butiksägarna. Målet har varit att butikerna ska skriva på en pälsfri policy, och under Djurrättsalliansens kampanj har tre Göteborgsbutiker skrivit på. Förra veckan meddelade också Andreassons att de upphör med sin pälsförsäljning, men de har inte skrivit under Djurrättsalliansens pälsfria policy. Andreassons ägare vill inte ge några kommentarer, men kan däremot bekräfta att det är på grund av aktionerna som pälsförsäljningen upphör.

Flera butikskedjor i Sverige har redan antagit policys mot päls och anslutit sig till Fur Free Retailer Program, en internationell antipälskampanj. Bland dessa butiker återfinns bland andra Åhléns, Lindex och Jack Wolfskin. Under samma period som Djurrättsalliansen kampanjat har även Djurens Befrielsefront gjort aktioner, som att krossa rutor, vilket har lett till en medial sammanblandning av nätverken och till en debatt om maffiametoder.

– Vi anser inte att vi har använt några maffiametoder, det enda vi har gjort är att gå in i butiken och fråga om de vill anta en pälsfri policy och genomfört lagliga demonstrationer. Detta har de sett som hot, säger Klinsmeister. Vi är ointresserade av hur butiksägarna mår då de stödjer djurplågeri helt frivilligt genom att köpa in pälsen. Deras utspel i media är ett stort hån mot de djur som tvingas dö för deras profit. Vi kommer att fortsätta kampanjen till hela Göteborg är pälsfritt.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt