tisdag 16 november 2010

Landets niondeklassare presterar allt sämre

SKOLAN För första gången på fem år sjunker nu niondeklassarnas betyg. Skillnaden mellan de olika kommunerna är dock stor.

I Danderyd fick niorna drygt 248 poäng av 320 möjliga. I Södertälje var motsvarande siffra 190. Enligt Skolverket kan en förklaring vara att lärarna blivit mer restriktiva i sin betygssättning i samband med att de nationella proven har börjat kontrollrättas.

Samtidigt är andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasiet den lägsta på tolv år – drygt 88 procent uppnådde behörighet i våras.

Vanligtvis hänger betygen ihop med föräldrarnas utbildningsnivå men i år visar siffrorna på att även barn till högutbildade får sämre betyg än tidigare.

Flickorna presterar fortsatt bättre och har i genomsnitt högre betyg och är oftare behöriga till gymnasiet.

– Vi har sett över tid att svenska elever presterar sämre än sina kamrater i andra länder. De presterar också sämre än vad elever gjorde för tjugo år sedan. Vi ska ha ambitionen om höga betyg, men de ska också vara förenade med höga kunskaper.

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas riksförbund

– Resultaten i svensk skola har sjunkit under 20 års tid. Det är därför vi nu lägger om utbildningspolitiken, för att vi måste vända den här utvecklingen.

Jan Björklund (FP), utbildningsminister

DN
SVT
HD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt