lördag 13 november 2010

Coop-butiker skimmade på miljonbelopp

SKIMMING En eller flera män har manipulerat kortläsare och skimmat två Coop-butiker i Umeå på miljonbelopp. Efter upptäckten har kammaråklagare Anders Norberg vid åklagarkammaren i Umeå beslutat anhålla en man i sin frånvaro såsom skäligen misstänkt för grovt bedrägeri. Den misstänkte mannen är född 1982, 166 cm lång och har normal kroppsbyggnad, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Utöver den nu anhållne mannen misstänker Polisen att ytterligare minst två personer är inblandade i bedrägeriet. En bil som kan sättas i samband med brotten är intressant för utredningen. Det är en mindre vit utlandsregistrerad personbil av märket Dacia som setts i anslutning till brottsplatserna. Polisen är intresserad av allmänhetens information och iakttagelser om den anhållne mannen och även om den bil som varit synlig.

Polisen har kunnat säkra teknisk bevisning i form av bland annat blodspår. Även film och bilder från övervaknings-kameror finns säkrade. Kortläsaren vid Matcity i centrala Umeå manipulerades redan den 25 oktober så det är ett stort antal kunder som drabbats. Idag finns ett 125-tal anmälningar hos Polisen för utredning. Kunderna på Ålidhemsbutiken har inte drabbats.

- Vi vet att det totalt rör sig om miljonbelopp när man summerar hur mycket pengar gärningsmännen lyckats komma åt genom att nyttja de kortnummer och koder man kommit över via de manipulerade kortläsarna, säger Jan-Erik Andersson vid Polismyndigheten i Västerbottens län.

Gärningsmännen har genom att på plats bygga om befintliga kortläsare med bland annat teknik för bluetooth gjort det möjligt att på distans läsa av kortnummer och koder från kundernas kredit- och betalkort. De kortläsare som manipulerats finns nu hos Statens kriminaltekniska laboratorium för analys.

Polisen släpper även en film från Coop på Ålidhem där man ser hur den anhållne mannen manipulerar med en kortläsare.

Skimmaren

Bilmärket Dacia är rumänskt och därmed bör det att handla om rumänska zigenare.

Kontakt med polisen

Tips och information kan lämnas via Polisens tipstelefon på telefonnummer 114 14.

Peder Jonsson, informationsansvarig vid Polismyndigheten i Västerbottens län. Peder nås på telefon 010-568 20 11.

Card reading scam

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt