tisdag 23 november 2010

Västerbotten får eget diskrimineringscentrum

KRÄNKNINGSINDUSTRIN Svensken ska nu kuvas i en allt högre takt. Invånarna i Västerbotten ska få ett alldeles eget diskrimineringscentrum. Det är Studieförbundet Sensus och Röda korset som ska starta en organisation för att arbeta mot diskriminering. Rättighetscentrum Västerbotten blir namnet och de ska jobba på tre sätt mot diskriminering i alla former – ge utbildning och information till både företag och enskilda personer, ge rådgivning till de som diskriminerats samt ägna sig åt opinionsarbete kring diskrimineringsfrågor.

Enligt Carin Dahlström, regionsamordnade på Röda korset, och Ylva Löwenborg, regionsamordnare på Sensus, är det vanligast att bli diskriminerad på arbetet eller bostadsmarknaden. De hävdar att så fort man avviker från normen ökar risken för diskriminering.

– Mångfald och mänskliga rättigheter ska få ett ansikte i Västerbotten.

Carin Dahlström

De hävdar vidare att många känner sig diskriminerade någon gång i livet men att det inte alltid leder till en anmälan. Ibland kan man dock bli hjälpt av att bara bli lyssnad på och där kan Rättighetscentrum vara till hjälp, tror Dahlström.

– Vi vet att det finns ett stort behov i Umeå.

Ylva Löwenborg

Under nästa år kommer Rättighetscentrum Västerbotten att fokusera på Umeå men 2012 planerar man att åka ut mer i hela länet. Från statliga Ungdomsstyrelsen och Röda Korset har man fått 700 000 kronor.

VK

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt