tisdag 16 november 2010

Coop-skimmaren i Umeå uppgav falskt namn försattes på fri fot

SKRATTRETANDE Den svenska rättvisan och behandlingen av brottslingar har många gånger och med all rätt kritiserats för att vara både släpphänt och generellt oduglig. Men frågan är om inte det senaste exemplet på detta nästa placerar ärendet i någon form av särklass vad gällande idioti och flathet. För några dagar sedan skrev PI om hur kammaråklagare Anders Norberg vid åklagarkammaren i Umeå beslutat anhålla en man i sin frånvaro såsom skäligen misstänkt för grovt bedrägeri.

Mannen hade fastnat på en övervakningsfilm i full färd med att installerara manipulerade kortautomater för att sedan skimma kunders kredit- och betalkort.

Polisen lyckades senare gripa den misstänkte mannen efter att han tagits på bar gärning på City Gross i Sundsvall. Vid förhör uppgav mannen ett namn och födelsedatum, men detta hanns aldrig kontrolleras ordentligt då åklagaren helt omotiverat beslutade att släppa den, enligt egen uppgift, 27-årige mannen med ett strafföreläggande, det vill säga böter, för olaga intrång och för att ha slitit loss en kortläsare.

Med en böteslapp på 2 500 kronor och sannolikt ett stort leende på läpparna kunde den misstänkte sedan promenera ut från polishuset. Ett beslut som upprört polisen i Sundsvall, det talas om skandal och helt galet. Polismannen Tommy Bergman som förhörde 27-åringen säger:

Han skulle ha blivit häktad, nu hann vi aldrig göra en ordentlig kontroll.  Han påstod sig ha grävt ner sina ID-handlingar på en plats i Stockholm för att skydda dem.

Man hann dock ta både fingeravtryck och DNA-prov på den gripne. Men innan Bergaman och hans kollegor kunde undersöka mannens uppgifter grundligt kunde skimmaren alltså vandra ut från polishuset som en fri man.
Sedan fångades han på bild på Coop Ålidhem och lämnade spår efter sig på Coop Matcity. Anmälningarna om kortkapningar på Coop Matcity fortsätter att strömma in. Det totala beloppet som tagits ut från korten ska med råge ha passerat miljonen.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt