fredag 29 oktober 2010

Föräldrar förbjuder sina barn att vittna

RÄTTSSÄKERHET Polisen slår nu larm om att allt fler föräldrar till barn som är inblandade i polisutredningar förbjuder dem att vittna. Detta är ett problem framför allt i Malmö men också Stockholm och Göteborg där polisen tvingas lägga ner många ungdomsmål.

Glen Sjögren, spaningschef på ungdomsroteln i Malmö, ser bekymmersamt på fenomenet och säger att det är ett jätteproblem i framför allt Malmö och att de där tvingas skriva av ungefär en utredning i veckan. Senast förra helgen hade han ett fall där en kille blev utsatt för ett brott och ville vittna till en början, men sedan förbjöds att gå vidare av sin mor.

Även polisen i Stockholm och Göteborg bekräftar bilden. Exempelvis har polisen på Hisingen i Göteborg en särskild pärm där utredningar med ungdomar vars föräldrar förbjudit sina barn att vittna. I vissa fall tillåts de inte att över huvud taget polisanmäla brottet. Här tvingas polisen att lägga ner ungefär en utredning i månaden.

Katarinas son blev knivrånad på sin mobiltelefon. De polisanmälde händelsen på en gång men efter ett par dagar ringde Katarina tillbaka till polisen:

– Jag tog tillbaka anmälan. Jag hade börjat tänka efter vad det egentligen innebar att vara med i en polisutredning, vad innebar det för min sons säkerhet? Vi visste ju inte om de skulle åka fast och man har ju hört så mycket. Och sitta där i rätten och peka ut gärningsmännen? Vad skulle hända sen? Vi vågade inte vara med.

Hon säger sig egentligen vara en rättrådig mamma som har nolltolerans för brottslighet och anser att handlingar ska få konsekvenser, men när det kom till kritan gjorde hon precis tvärtom.

– Jag tycker att man borde informera föräldrarna om vad som händer om ingen vågar sätta dit förbrytare, vi får ett laglöst land, helt enkelt.

Glen Sjögren, Malmöpolisen

SVT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt