tisdag 19 oktober 2010

Rånartrio från Litauen utvisas efter avtjänat fängelsestraff

RÅNMISSHANDEL Den rånmisshandlande trion fick med sig ynka 20 kr. Nu vankas först fängelse. Alla tre saknar sedan svenskt medborgarskap och ska efter fängelsestraff utvisas – i blott tre år.

Brotten

Tre litauer bodde på Vännäs camping i Umeå och jobbade i skogen om dagarna. På kvällen den 17 september gick de ut på krogen och fyllnade till. På vägen hem spottade de på en polisbil och blev därmed kontrollerade. Trion vinglade vidare och framför dem gick en svensk kille, även han på väg hem från krogen. Då gick den ene litauern upp bakom honom och gav honom en kraftig smäll i ansiktet. De sparkade även på mannen. Sedan rånade de honom på plånboken med bankkortet och mobiltelefonen, som en av dem lämnade kvar en bit ifrån. Det kontanta bytet blev dock synnerligen magert: 20 kronor. Trion mordhotade mannen om han ens försökte polisanmäla dem. Därefter flydde trion och stal en bil. Men spårande hundpatruller såg bilen och försökte stoppa den. Polismannen såg en av dem tydligt och trion greps senare samma natt.

Målsägande som fick uppsöka vård efter rånet ådrog sig bland annat benbrott och sårskador i ansiktet.

Umeå tingsrätt dömde

  • Osvaldas Petreikis, född 1991-10-25 och medborgare i Litauen, för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel och övergrepp i rättssak till fängelse 9 månader.
  • Vitalijus Michalcovas, 1982-05-12 och medborgare i Litauen, för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel till fängelse 1 år 6 månader.
  • Robertas Norkus, 1987-09-04 och medborgare i Litauen, för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel till fängelse 1 år 6 månader.

De utvisas ur riket och förbjuds återvända hit före 2013-10-19.

Bilägaren får drygt 8000 kronor i skadestånd medan den misshandlade mannen får totalt 22 400 kronor.

Domstol

Umeå tingsrätt, B 2402-10

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt