fredag 22 oktober 2010

Par dömt för grovt rån mot 73-årig kvinna

MALMÖ En äldre kvinna misshandlas brutalt och rånas på en stor summa pengar. I går föll domen.

Vid lunchtid den 13 juli knackade det på dörren hemma hos en 73-årig kvinna. Utanför stod två personer, en 26-årig kvinna som var en bekant till kvinnan i form av hennes brorsons ex-fru, och en 39-årig man som hon inte kände till. Paret stegade in i hallen varpå mannen tog på sig handskar och började knuffa och slå den gamla kvinnan.

Hon knuffades in i vardagsrummet där hon ramlade omkull och misshandeln fortsatte. Hon fick ta emot flera sparkar och slag mot huvudet. Sedan blev kvinnan bakbunden med tejp. Hon blev även tejpad över ansiktet. Under tiden sökte den 26-åriga kvinnan igenom lägenheten samtidigt som hon skrek åt den 73-åriga kvinnan, som började få svårt att andas.

Paret fick med sig 30 000 kronor och €20 000 i kontanter som fanns gömda i lägenheten. Sedan begav sig rånarna iväg och lämnade kvar 73-åringen bakbunden. Hennes tillstånd bedömdes vara så allvarligt att om hon legat ned hade hon kunnat utveckla lunginflammation och dö inom loppet av några timmar.

Räddningen blev brorsonen som begav sig till kvinnans lägenhet efter upprepade försök att nå henne via telefon. Väl framme ringde han SOS. När dörren forcerades hade sex-sju timmar gått sedan överfallet. Rånarna, som är ett par, greps ett par dagar senare då de var på väg till Bosnien med €9 000 i bagaget.

De båda döms för grovt rån och 39-åringen, som är bosnier, även till utvisning.

De åtalade

  • Edin Cavkusic, 681180, fängelse i 4 år och utvisning med inreseförbud till 2020-10-21
  • Rifeta Mehic, 840401, fängelse i 4 år, tidigare dömd för snatteri

De båda ska betala ett skadestånd på 177 975 kronor till målsägande.

Malmö tingsrätt, B 6627-10

Skånskan

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt