lördag 16 oktober 2010

Våldtäktsmannen i Örebro erkänner ett överfall

SERIEVÅLDTÄKTSMAN I veckan greps den förmodade serievåldtäktsmannen som gäckat Örebropolisen i ett par år. Och som förstört livet för många kvinnor. Nu sitter han häktad med fulla restriktioner, misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt och försök till våldtäkt i flera fall.

Monstret

  • Niklas Eliason, född 1986-11-13.

Häktad för

- Försök till våldtäkt 2005-08-11 i en skogsdunge vid Trängkårsvägen 55 i Örebro.

- Grov våldtäkt 2010-03-28 vid Boglundsgatan (Eurostop) i Örebro. Eliason erkännner. 23-årig kvinna överfallen. Våldtäkten beskrivs som rå och brutal. Enligt polisen hade den också ett mycket utdraget förlopp. Eliason erkänner.

- Våldtäkt 2010-10-10 vid Egnahemsgatan i Örebro. 64-årig kvinna våldtagen tidig morgon.

- Försök till våldtäkt 2010-10-10 vid Tunnelgatan i Örebro. Obs! Ändrad till Misshandel av tingsrätten. Ung kvinna misshandlades i sin bostad.

Delgiven misstanke om

- Våldtäktsförsöket mot en kvinna på Karlslundsgatan den 10 oktober tidig morgon.

Han misstänks även för ett sjätte överfall men där är polisen tystlåtna. Däremot om vad som ledde fram till gripandet:

- På fredagen hade 23-åringen ringt återbud till planerad dna-topsning på polishuset. Det gjorde att misstankar väcktes. Topsningen var av samma slag 600 andra män kallats till. Men vi hade också annan viktig information som ledde till gripandet.

Två kvinnor har även pekat ut honom samt att man säkrat hans DNA på brottsplatser. Nu går man vidare och utreder honom för fler av de grova överfallen som skett i Öbreo, totalt handlar det om 25 fall inkluderat ovan listade sedan 2005.

Domstol

Örebro tingsrätt, mål nr B 5303-10.

Media

Nerikes Allehanda

Sociala medier kritiseras

Medierättsjuristen Jeanette Gustafsdotter är starkt kritisk till den rådande häxjakt där misstänkta brottslingar hängs ut på nätet före rättegång.

– Det är farligt att sprida sådana uppgifter, särskilt i ett tidigt stadie, säger hon.

Jeanette Gustafsdotter menar att det rättsligt är svårt att agera mot spridningen och hon ser ingen lösning i nuläget.
– Det handlar även om att skydda anhöriga till misstänkta och dömda, säger hon.

Hon säger sig ha förståelse för örebroarnas ilska men vädjar till försiktighet och att rättsprocessen måste respekteras. Hon oroas av den hätska stämning som råder på nätet.

– Det är som medeltidens lynchmobb, som skampålen på torget där man spottade på personer som inte dömts.

NA

I samma artikel rapporteras ävenatt en polis sagt till journalister att Eliason borde rullas in tjära och ställas ut på torget så alla kan se vad det är för en. Nu får polisen på öronen av polischeferna för det uttalandet.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt