tisdag 5 oktober 2010

Klassrumsgräl urartade till slagsmål

MISSHANDEL Ett gräl mellan två elever på Björknässkolans gymnasium i Boden urartade till den grad att flera polispatruller tillkallades. Situationen hade dock lagt sig innan polisen hunnit anlända till platsen. Bråket mellan de två eleverna började med handgemäng och slutade med att de två elever kastade bänkar, stolar och andra inredningsdetaljer omkring sig. En lärare som försökte gå emellan ådrog sig lättare blessyrer, allt enligt tisdagens Norrbottens Kuriren.

Polisenheter anlände på måndagsförmiddagen till Björknässkolans gymnasium efter att anställda ringt polisen. Orsaken till det hela var att två elever gett sig på varandra efter en dispyt om sittplatser i klassrummet. Ingen av de inblandade erhöll andra skador än blåmärken, personal på gymnasiet var hursomhelst upprörda. Det största problemet var att de två bråkstakarna inte talade samma språk. Förhör har genomförts och de två hetsporrarna blev avstängda från undervisning återstoden av dagen. Enligt Norrbottens Kuriren kommer två polisanmälningar om misshandel att upprättas.

Björknässkolan är en byggnad som både innehåller högstadieskola, gymnasium samt särskola och ligger i Bodens kommun. Björknäs har haft disciplinproblem under de senaste åren. Den 11:e december 2009 och den 16:e januari i år misshandlade en 17 årig pojke en elevassistent samt en annan person. Vid det ena tillfället dels genom slag med knuten näve i ansiktet och vid det andra tillfället genom att knuffa omkull mannen med hjärnskakning som följd enligt NSD.

Läsåret 2007-08 var särskilt stökigt med hot om våld samt våld mot elevassistenter. Dessutom har det varit oroligheter i matsalarna och korridorerna. Enligt Norrbottens Kuriren har huvudskyddsombudet på Björknäs anmält skolan till Arbetsmiljöverket 2008. Enligt källor till tidningen hade politikerna en längre tid ignorerat problemet, vilket dessutom resulterat i att friskolor erhållit extra elever.

Boden är en kommun med strax över 27 000 invånare och har som garnisonsstad drabbats hårt av försvarsslakten 2000 och 2004. Kommunen har liksom många kommuner i Norrbotten avtal med Migrationsverket. Migrationsverket har under många år haft hundratals förläggningsplatser i Boden. Dessa har givit några extra miljoner i hyresintäkter till den hårt prövade kommunens kassa. Mottagningen av flyktingbarn har gjort att man under 2008-2009 fördubblade antalet flyktingungdomar i gymnasiet d.v.s i den enda gymnasieskolan Björknäs.

Det är bara att konstatera att Björknäs lyckats med sina mål och värdegrund:

Björknäsgymnasiet är en skola där elever och personal tillsammans har möjlighet att forma spännande vardagshändelser. Det som är speciellt med just Björknäsgymnasiet är mångfalden. Mångfald av utbildningsinriktningar och mängden elever som alla är olika.
Det är en utmaning för oss att ge det bästa till var och en utifrån den kunskapsbas som ni kommer till oss med.

I senaste skolvalet erhöll Sverigedemokraterna drygt 24 procent av elevernas röster på Björknäsgymnasiet och andra största parti efter SAP, jämfört med 14,6 procent i riksgenomsnittet för SD. Under många år placerades Bodens kommun ut nysvenskar i stadsdelen Prästholmen. Prästholmen fick sen i folkmun smeknamnet lilla Beirut då vissa flervåningshus revs i etapper efter att först ha tjänat ut som bostäder till nysvenskar. Numera sprider Bodens kommun ut nysvenskarna över stan, för ett par år sen blev Sveafälten ny adress för migrationspolitiken.

Länkar

Bråk i klassrum på Björknäsgymnasiet – polis fick tillkallas
Polisinsats efter bråk om bänkplats
17-åring åtalad för misshandel
Elev åtalad för misshandel
Delårsrapport Bodens kommun (pdf-fil)
Mål och Värdegrund, Björknäs

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt