måndag 11 oktober 2010

Marcus Birro: Sluta romantisera förorten radiodebatt

Marcus Birro vs. Zanyar Adami

DEBATT Författaren och TV-profilen Marcus Birro tog plötsligt bladet från munnen förra veckan och kritiserade det nya Sverige i en krönika i Dalarnas Tidningar. Politiskt Inkorrekt skrev om den oväntade händelsen här.

Reaktionen blev häftig och kritiken lät inte vänta på sig. Med kalla fötter så fattade Birro åter pennan i syfte att gjuta olja på vågorna, och rubriken på hans insändare till Newsmill talar för sig själv: "Att jag kritiserar förorten gör mig inte till Sverigedemokrat".

Idag fortsatte debatten. I P1:s Morgon debatterade Birro med en viss Zanyar Adami, som menar att man inte får kritisera invandrarförorter, och framför allt så bör man kalla varenda invandrare för svensk i samma sekund denne får uppehållstillstånd i Sverige. Inslaget inleds med att P1-reportern Madeleine Blidberg ger sig ut i Bergsjön för att intervjua folk på gatan. Men en del kan inte delta på grund av att de inte pratar svenska. En man undrar däremot om Madeleine Blidberg pratar arabiska…

Sveriges Radios P1:s morgonmagasin:

Romantiserar vi förorten? Ja, det menar poeten och författaren Marcus Birro. Efter mordet på en 27-årig kvinna på Hisingen i Göteborg tycker han att det finns en kulturelit som gullar med områden som egentligen är laglösa zoner där de själva inte vill bo. Debatt mellan Marcus Birro och Zanyar Adami, journalist som en gång i tiden grundade förortstidningen Gringo.

.

För många svenskar är Zanyar Adami ökänd då han skrev en krönika i Expressen där han tyckte att vi skulle avskaffa yttrandefriheten, då det kunde reta upp extrema muslimer:

Den ena vägen leder till kärleksfull dialog och försonande ton genom att lyssna på vår stora svenskmuslimska befolkning och rasera barriärer baserade på våra fördomar. Den andra vägen är den hårda vägen. Den väg som bland annat Danmark och USA har valt. I slutet av den vägen kommer vi inte att mötas av några små örfilar. Där väntar en fet högersving. Sverige har ett ansvar inför oss själva och hela världen att visa på att det finns en fredlig väg.

Etablissemanget blev dock exalterade, och upphöjde Zanyar Adami till att bli en av medias nya "gullegrisar", om man nu får använda den termen om en muslimsk man utan att bli anklagad för rasism. Denne förespråkare av självcensur blev jurymedlem våren 2006 i SVT:s realityserie Toppkandidaterna. Dessutom var han sommarvärd i Sveriges Radio P1:s program den 7 juli 2006. Han har fått Stora journalistpriset som Årets förnyare för sin tidning Gringo.

Juryns motivering: ”För att ha placerat förorten i centrum och gett en röst åt det multikulturella Sverige.

Tidningen Gringo startades som en bilaga i gratistidningen Metro år 2004 men växte snart till ett stort annonsfinansierat projekt. I augusti 2007 lades tidningen ner efter en konkurs. Tidningen är anmäld för skattebrott på grund av bristande bokföring och åsidosättande av god redovisningssed. Före konkursen avslöjades det att flera bibliotek fått ett mejl från en anonym avsändare som tyckte att de borde prenumerera på Gringo.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt