måndag 25 oktober 2010

Somalier accepterar inte anhörigstopp

SOMALISKT ANHÖRIGSTOPP Migrationsverket har tidigare utfärdat främlingspass utan att vara hundraprocent säker på vem det är. Familjåterförening har varit viktigare.

Migrationsverkets införde sedan en ny praxis (införd mars månad) om regelskärpning av anhöring-invandringen från Somalia. 99 procent får avslag eftersom anhöriga utan pass inte beviljas uppehållstillstånd och somaliska pass har inte accepterats i Sverige sedan 1991 eftersom de inte är giltliga. En person måste styrka sin identitet för att kunna återförenas med sina anhöriga i Sverige. Många av dessa är barn. Av mer än tusen ansökningar om uppehålls-tillstånd i Sverige sedan i mars har bara 14 fått komma hit. Bara i Falköping väntar 70 somaliska familjer på 270 barn.

De flesta somalier med kärnfamilj här också fått uppehållstillstånd i Sverige. Men med den nya lagtolkningen är det numera mycket svårt att få komma som anhörig utan giltigt pass. Och bifallen till anhöriginvandring från Somalia har avtagit dramatiskt. Nu försöker somalierna samla ihop sig över landet, där även politiker och kommunala tjänstemän protesterar. I dagarna skickar man ett öppet brev till integrations och migrationsministern.

SVT

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt