fredag 15 oktober 2010

Kriminella gäng styrde Göteborgsupplopp

GÖTEBORG Förra höstens upplopp och anlagda bränder i Göteborgs förorter styrdes av grovt kriminella gäng och nätverk som gav order till ungdomar, avslöjar SVT:s Aktuellt idag efter att ha granskat hemligt polismaterial.

-Vi förväntade oss att vi hade att göra med ungdomar som var arga på samhället i stort och förbaskade på polisen för att vi var i deras område. Men vi hittade kopplingar till kriminella gäng och det var ingenting vi hade förväntat oss, säger poliskommissarie Bertil Clesson.

Olika stadsdelar tävlade i att visa sig ”starkast” genom att anlägga bränder, förstöra egendom och sedan attackera blåljuspersonal med stenar och hot. Inte mindre än 22 gånger brann det på Fiskväderstorget i Biskopsgården under förra året.

-Det märkte vi genom vår spaningsverksamhet. Gängen styrde och ställde och företrädesvis i ett område, Biskopsgården, där man talade om för ungdomar vad de skulle göra och hur de till exempel skulle attackera polisen, säger Bertil Clesson.

Micael Björk, docent i sociologi i Göteborg, menar att gängen tjänat på den ökade otryggheten i förorterna och profiterat på rädslan.

Den ökade polisnärvaron störde dock gängens ekonomiska intressen (läs narkotikahandel och utpressning) och gängledarna gav då order om att upphöra med bränderna.

Fyra gängmedlemmar i området har efter upploppen gripits av polisen och dömts för vapenbrott, narkotikabrott m.m.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt