fredag 15 oktober 2010

Sluta upp med bortförklaringarna

Mehmet Necef

SNÄLLISM Politiskt Inkorrekt berättade idag om den ensamkommande flyktingungdomen som anhölls för mordbrand vid mottagandet i Dalköping utanför Trelleborg. Som på beställning är en välmenande svensk där och bortförklarar händelsen.

I detta fall är det vårdföretaget Attendos informationschef Jonas Morian, kanske mest känd som den socialdemokratiske debattören i Aftonbladets blogg Proffstyckarna, som rycker ut och ursäktar mordbrännaren.

Utan att ha satt sig in i detaljerna om vad som hände på flyktingmottagandet, vill Jonas Morian instinktivt ändå sprida sitt inlärda mantra:

De har ofta varit med om väldigt otäcka, traumatiska saker, de är långt hemifrån och känner stor osäkerhet kring vad som händer med deras anhöriga. De utvecklar också vänskapsband till andra boende som också har det jobbigt. Det är en väldigt pressad situation de har och ibland tar det sig lite våldsamma uttryck, säger Jonas Morian.

Det blev många bortförklaringar på en gång.

Hur var det nu man kommenterar liknande uttalanden i dagens moderna samhälle?

Jo, just det, ja: *facepalm*

Det finns emellertid vettiga, högt utbildade, personer som inte köper dessa välmenande "snällismer" – personer som vågar tala ur skägget och prata om den verklighet som finns utanför tidningsredaktionerna. Tyvärr måste man söka sig bortom Sveriges gränser för att hitta dessa röster.

I facktidningen Dansk Politi intervjuar Tania Kejser docent Mehmet Necef. Texten nedan är en översättning av artikeln som fått rubriken:

.

Sluta upp med bortförklaringarna

Invandrarungdomars destruktiva beteende kan och bör inte längre förklaras bort. Det menar docent Mehmet Necef, fil. dr. vid institutet för Mellanöstern-studier vid Syddansk Universitet i Odense. Han är trött på välmenande akademiker som försöker ursäkta ungdomar när de går bärsärk.

Stenkastning mot ambulanser och brandkåren. Bilar som sticks i brand. Skottlossning mot polisen.

I flera år har marginalisering, sociala problem och utanförskap använts som förklaringar till destruktivt beteende hos ungdomar med olika etnisk bakgrund. Lektor Mehmet Necef vid Syddansk Universitet är hjärtligt trött på bortförklaringarna.

Jag är dödstrött på mina kultursociologiska kollegor som anser att samhället bär ansvaret när ungdomar löper amok.

Danmark är ett av de mest privilegierade samhällena i världen. Ungdomarna har tillgång till skolor och utbildning. De bor i lägenheter som är rent av lyxiga i jämförelse med deras släktingars motsvarighet i Mellanöstern.

De har tillgång till rinnande varmt och kallt vatten i kranarna. Det finns ingen anledning till varför de måste hata samhället. De har alla möjligheter att själva skapa sig ett gott liv, säger Mehmet Necef.

När akademiker hittar på bortförklaringar till ungdomars asociala beteende, sprids dessa förklaringar som ringar på vatten.

Unga människor är inte dumma. De tar till sig bortförklaringarna. Och så plötsligt är det Muhammed-teckningarnas fel.

Men uppriktigt talat, det håller inte. Ungdomarna görs till offer, och det är de inte. Vi kan aldrig lösa problemen med integration om vi inte vågar tala öppet och ärligt om bakgrunden till dem, säger Mehmet Necef.

Men varför tror du att exempelvis grupper i Vollsmose [invandrarförort till Odense] hatar polisen så pass mycket att man tar sig för att skjuta efter poliser?

Jag har funderat riktigt mycket på just denna fråga. Vad är det som försiggår i deras huvuden? Och ärligt talat, det är svårt att veta. Som en vanlig medborgare är jag också rädd när jag hör att det skjuts mot polisen.

Det är en extrem utveckling. Jag har inget förslag på vad som bör göras, men jag är säker på att vi måste lägga alla obehagliga sanningar på bordet om vi vill vända på utvecklingen. Och sluta komma med ursäkter för ungdomarna. Det är den utgångspunkten vi måste jobba ifrån.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt