onsdag 20 oktober 2010

Hofors vill dra ner på flyktingmottagandet

HOFORS Den tidigare så flyktingvänlige socialchefen i Hofors, Jan Bornestig, vill se ett minskad flöde av flyktingar till kommunen och förklarar den nya inställningen med att en paus behövs för att istället kunna fokusera på de som redan finns där.

Jan Bornestig är inte helt obekant i dessa sammanhang. 2009 svängde Hofors med Bornestig i spetsen från att först ha sagt nej till att ta emot så kallade ”ensamkommande flyktingbarn” till att plötsligt anse att det skulle vara en god affär. I dag låter det dock annorlunda igen.

Hofors har ett avtal med staten som förbinder kommunen att ta emot 45 flyktingar per år, ett avtal som dock går ut vid årsskiftet. Socialtjänsten rekommenderar ett minskat mottagande till 38 nästa år. Ett separat avtal om 23 ”ensamkommande flyktingbarn” med permanent uppehållstillstånd existerar redan. Dessa 23 räknas av från det nya antalet, vilket gör att återstående platser blir 15 för 2011.

Bland 236 vuxna flyktingar som Hofors tagit emot under de senaste fem åren är det endast 34 personer som har en egen försörjning. Bornestig vill nu att fokus måste läggas på dessa och att få ut dem i arbete.

– De här människorna måste få en chans att kunna försörja sig själva. Det har varit en välvilja genom åren att ta emot flyktingar men vi måste även kunna hjälpa dem.

Kommunen kommer fortfarande kunna få de två grundarvoden på 1 miljon från migrationsverket som vi har i dag. Vi skulle inte förlora något på det här. Snarare kommer vi att bli de stora vinnarna.

Arbetarbladet
GD

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt